Avsnitt 157, Emma Svensson!

Foto 2017-11-12 20 31 22

“Det här låter lite löjligt kanske – men jag var på väg till Nya Zeeland och på planet så tittade jag på filmen Everest. Efter att filmen var slut så fick jag exakt samma känsla som efter att jag har fotat en konsert. Jag blev typ rädd för mig själv för precis så starkt som det kändes efter att jag fotade Mando Diao för så länge sedan så var det nu exakt samma känsla och jag tänkte ‘ok nu vet jag ju vad det här betyder’ och kände att jag kommer att ägna mitt liv åt det här”

Innan vi träffas i studion hos acast har Emma precis kommit hem från LA där hon har plåtat lanseringen av HM:s senaste kampanj tillsammans med den Londonbaserade designern Erdem. Man kan verkligen säga att det här är en person som sticker ut en del från Huskys vanliga galleri av gäster.

Fotografen Emma Svensson byggde sin karriär och skapade sig ett namn som “Rockfoto-Emma”. Allt började under en konsert med Mando Diao på Sticky Fingers i Göteborg där Emma, som av en slump, fick sälja sin första konsertbild till den lokala tidningen i Uddevalla.

Efter den konserten skulle Emma fota på över två tusen spelningar där hon tagit drömbilder på band som Coldplay och International Noise Conspiracy. Hör om storyn bakom två av hennes bästa bilder i vår intervjun.

Idag driver Emma ett produktionsbolag med över tio anställda och bland mycket annat bloggar hon även på tidningen Elle.

Emma växte upp, som hon själv beskriver det “i en liten håla i Dalsland som heter Frändefors”. Som barn var Emma extremt kreativ: hon gjorde tidningar, spelade in radioprogram på bandspelaren och regisserade musikvideos med sina syskon och med alla barn i den lilla byn.

Efter att ha gått ut mediegymnasiet i Uddevalla hamnar hon på den konsert som ska bli starten på hennes långa karriär inom musik- och modefoto. Idag fotar Emma stora kampanjer åt bland annat HM, Åhléns, MQ och Ida Sjöstedt.

I en lång och öppen intervju pratar vi om naturens roll i hennes liv, om hennes driv, hennes drömmar och om hur hon blev lämnad ensam bara några veckor efter att hon gift sig med den som hon då trodde var hennes livs stora kärlek. Vi pratar om hur insåg att det var det bästa som kunde ha hänt, om att plötsligt få tid och utrymme att förverkliga sina drömmar, vi pratar om manligt och kvinnligt i såväl mode- som Outdoorvärlden.

“Nu är jag inne på att jag kanske måste sälja min lägenhet för att kunna finansiera hela det här projektet. Jag har funderat på det och känt efter: skulle det vara the end of the world om jag inte bodde i min lägenhet på Södermalm? Svaret är ju nej, så det hela känns helt fine. Så skulle jag INTE ha känt för bara ett år sedan – så det här projektet har förändrat mitt liv”

958A5967

På en långflygning tittar Emma på filmen Everest och plötsligt händer något i henne – känslan hon får är exakt samma känsla som hon fick då hon fotade Mando Diao för många år sedan. Detta är något som hon bara upplevt två gånger i sitt liv och bägge gångerna har startat något nytt i hennes liv.

Efter att ha bestigit Mt Elbrus kände Emma att hon borde göra mer av sådant, så efter två timmar framför Google forumlerade hon sin plan att under ett års tid bestiga den högsta toppen i varje europeiskt land.

“Först trodde jag att min anledning till att göra det här bara handlade om att jag skulle få uppleva något men nu har jag insett att det också handlar om att jag vill berätta en annan story: de flesta historier som vi får se och uppleva från just alpinism och berg är om professionella, om äventyrare och framförallt om män. Det är väldigt sällan som vi hör historien om en vanlig tjej och det är just det perspektivet som jag vill ge”

Vi pratar även om Emmas utställning Remote Places som öppnar med vernissage den  18 november på Ulfsunda slott.

This slideshow requires JavaScript.

Följ Emmas resa på 49peaks.com eller genom @emmasvenssonphoto på Instagram.

Missa inte Emmas fotoresor där hon bland annat anordnar kurser till Patagonien och till Island.

Emma har även donerat två stycken printar från hennes projekt 49 Peaks till den eller de kommande Husky Goodiebags som kommer att auktioneras ut till förmån för Musikhjälpen – förra året drog de två auktionerna in hela 13 551 kronor! Håll utkik efter auktionerna då Musikhjälpen 2017 drar igång.

Under intervjun tipsar jag om ett gammalt avsnitt av Stil i P1 som pratar om friluftsmode.

Gillade du detta avsnitt kan jag även rekommendera mina intervjuer med Serkan Günes, Maria Granberg, Lina Hallebratt, Sophie Odelberg eller Mattias Klum.

Missa inte heller mina gallerier med fotograferna Anna Lovehed och Matti Rapila Andersson.

Originalfoto © Emma Svensson / 49peaks.com

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone.

NGE_Logotype_RGB

Categories: Uncategorized

8 replies »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.