Avsnitt 253, panelsamtal om beslutsfattande i lavinterräng med Sveriges lavinutbildningar!

När jag skriver detta har nästan hela landet äntligen fått snö och minusgrader. Mina kanaler översköljs av underbara bilder på midjedjupt puder och snötyngda granar. Lavinprognoserna lyser samtliga rött.

Har man en gång fått uppleva känslan av att “earn your turns” – att för egen maskin tura upp för att sedan njuta av ett sagolikt åk i orörd lössnö långt bort från välbesökta skidanläggningar – ja då är sannolikheten stor att du är fast.

För mig är toppturandet bland det absolut bästa som jag vet och det var en av de drivkrafter som fick mig att starta Husky för snart åtta år sedan.

Utrustningen blir kanske inte billigare, men den blir lättare och utbudet ökar exponentiellt på såväl förstahands- som andrahandsmarknaden. Lockade av smäktande bilder på Instagram och drömmen av att få upptäcka något nytt beger sig allt fler ut från de pistade nerfarterna och bort mot de till synes orörda sluttningarna.

Detta är en underbar trend som jag innerligt hoppas ska fortsätta att öka och hitta nya utövare.

Men som vi alla vet är det inte helt utan risker. Ju längre som du beger dig från liftköer och skidpatruller – desto större kan konsekvenserna bli av även små och till synes enkla olyckor.

En av de absolut största farorna med att bege sig ut i opreparerad snö är givetvis laviner.

Parallellt med toppturstrenden löper även initiativen för att utbilda de som vill bege sig ut och det är nuförtiden inte svårt att hitta riktigt bra föreläsningar, litteratur, kurser och filmer vilket är oerhört bra.

När jag blev tillfrågad av Naturvårdsverket och Sveriges lavinutbildningar (SVELAV) om vi tillsammans kunde sätta ihop ett specialavsnitt beslöt vi på ett tidigt stadie att försöka lägga fokus på ett ämne som kanske inte alltid ges lika mycket utrymme i andra kurser och föreläsningar: nämligen de mer interna än externa faktorerna, alltså risktagande och beslutsfattning.

Formatet blev en paneldiskussion; lite av ett substitut till de publika föreläsningar som Coronapandemin satt stopp för. Tack vare Husky kan nu föreläsningen erbjudas till tusentals istället för de som ryms i en stundtals syrefattig butik.

För att få med den kompetens och bredd för att ge ämnet den tyngd som det behöver valde jag ut tre karaktärer: Friåkaren, Bergsguiden och Professorn.

Johan Jonsson är känd för många: med en skidkarriär som spänner över tre decennium har han figurerat i fler skidfilmer och tidningar än vad han själv sannolikt vet. Husky intervjuade honom i avsnitt 56.

Mikke Eriksson är en internationellt certifierad UIAGM bergsguide som tog sin examen 1998. Han driver företaget Guide Me och har bott och jobbat i La Grave, Chamonix och i Courmayeur. Utöver sin bergsguidsexamen har han över tio års erfarenhet av arbete som konsult inom ledar- och grupputveckling.

Andrea Mannberg är bosatt i Tromsö där hon är Professor i nationalekonomi på Handelshøgskolen ved UiT – Norges arktiske universitet. Hennes avhandling vid Umeå universitet handlade om sexuellt risktagande i relation till HIV/AIDS med fokus på osäkerhet om framtiden, rationalisering och sociala normer.

Hon är utöver detta en oerhört driven och erfaren skidåkare och cyklist. För Huskylyssnaren är hon även känd från avsnitt 122 där hon berättar som sina upplevelser av att dras med i en lavin i Kittelfjäll.

Hennes nuvarande tjänst är som forskningsledare för White Heat Project som fokuserar på beslutsfattande i lavinterräng. I projektet lägger man fokus på sociala, emotionella samt kognitiva faktorer. Andrea är även forskningsledare för CARE – Center for Avalanche Research and Education,  tillsammans med psykologen Audun Hetland.

Om du inte redan har fattat det så är detta avsnitt en riktig långkörare – antagligen det längsta i Huskys åttaåriga historia.

Men ämnet och ambitionsnivån kräver ändå det – så om du är intresserad av offpiståkning är jag övertygad att du ska ta dig tid att lyssna igenom detta och om du gillar det får du gärna tipsa din toppturande vänner om det. Detta är nämligen ett ämne som ingen blir fullärd i och det är ALLTID bra att utmana sina tankar i ämnet.

Innan panelsamtalet pratar jag med Mattias Tarestad som jobbar på Naturvårdsverket med just lavinprognoser och lavinutbildningarna. Mattias har även han tidigare gästat Husky i avsnitt 167.

*    *    *

Podcasten Husky spelas in i samarbete med Naturkompaniet där du även hittar det mesta som du behöver för dina toppturer.

Originalfoto © Oskar Enander

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone. Ni kan även lyssna på Husky direkt i Spotify.

*    *    *

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.