Avsnitt 246, Outdoorentreprenörerna i Finland, del 2!

Jag vet att det är få förunnat att förvekliga den där galna drömmen eller storslagna affärsidén som så många bär inom sig. Men genom att få ta del av andras resa kan man faktiskt ta ett viktigt steg för att slutligen ta det första steget på den egna. 

Passion är en stark drivkraft. I kombination med rätt människor kan den få två bröder att tillverka en egen maskin för att limma och pressa snowboards, ett gäng vänner att lasta in bikupor med 40 000 bin i en gammal pickup eller två bröder i Helsingfors att bygga sin drömcykel och bygga ett varumärke.

I veckans avsnitt fortsätter jag min spaning mot öst och Finland.

Husky drivs väldigt mycket av min egna nyfikenhet och jag blir nästan barnsligt road av att få lära känna nya människor och nya varumärken. Som egenföretagare med eget varumärke är det också väldigt motiverande att få sätta sig in i andras drömmar, mål och ambitioner.

Efter att i det förra avsnittet pratat med Formal Friday och Tarvas Footwear lägger jag nu fokus på tre nya, och helt olika, företag.

*    *    *

Fauna Boards

Där Finland är som plattast, Jakobstad i jämnhöjd med Umeå, startades Fauna Boards av bröderna Simon och Martin Sundvik.

Snowboard har spelat en stor roll i deras liv ända sedan nittiotalet och efter att lillebror Martin rest runt om i världen för att åka bräda i allt från Nya Zeeland, Australien och Alperna började bröderna att prata om möjligheterna att bygga deras egna snowboards.

Ett tips för alla lyssnare är att Fauna även tillverkar grymt fina balansbrädor för att träna upp dig inför exempelvis surf och snowboard.

Som Huskylyssnare kan du använda rabattkoden HUSKY15 för att få 15 procents rabatt vid köp av balansbräda.

This slideshow requires JavaScript.

*    *    *

Sugar Daddies Honey Company

Utanför Isokyrö, inte långt från bröderna Sundvik som gör Fauna Boards, är Sugar Daddies Honey Company baserat.

Närheten till den östra kusten av Östersjön där en del av det finska surfarsamhället håller till finns en av grunderna till Sugar Daddies Honey Company och även till företaget Asenne Surf som dock grundades på Bali.

Hör en lika delar galen som inspirerande historia hur Ville Rinta lämnade Finalnd och Sverige med ett jobb som soldat till att “hitta sig själv” bland Balis vågor. Hur han sedan återvände hem till familjen i Finland, blev kålbonde och tillsammans med vänner upptäckte bivax och honung.

Idag är gänget inte bara bönder och biodlare – de är även fast beslutna att undervisa och inspirera allmänheten om hur viktiga bin och vilda pollinerare är för oss alla.

Idag säljs deras honung bland annat på Partioaitta i Finland, och i Sverige säljs de på 6/5/4 i Stockholm.

This slideshow requires JavaScript.

*    *    *

Pelago Bicycles

Med mottot “Bicycles For The City And Beyond” Pelago Bicycles startades av två bröder som från början ville göra nya cyklar av gamla ramar.

Idag har Pelago funnits i över tio år och tillverkar tidlösa cyklar med utsökta stålramar som bas. Med deras marknadschef Anna Valtonen pratar jag om företagets historia, namnet “Pelago” och om de största trenderna inom cykling just nu: Gravel och Bikepacking.

Vi pratar om varför Finland är en fantastisk destination för alla Gravelcyklister, om hur politiker i Finlans prioriterar cykling och om hur Corona har påverkat cyklingen.

This slideshow requires JavaScript.

*    *    *

Husky spelas in i samarbete med Naturkompaniet.

Avsnitten finns helt gratis på Spotify, acast och där ni lyssnar på poddar.

 

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone. Ni kan även lyssna på Husky direkt i Spotify.

*    *    *

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.