Avsnitt 250, historien om Vassi!

Har ni besökt eller passerat den lilla byn Vassijaure är sannolikheten stor att ni även har sett den oerhört vackra, teglade stationsbyggnaden. Byggnaden uppfördes 1913 efter ritningar av Folke Zettervall som var chefsarkitekt vid Statens Järnvägars arkitektkontor mellan åren 1895 och 1930.

Stationshuset i Vassijaure var inte det enda som bär Folkes signum. Han ritade faktiskt inte mindre än 260 stationsbyggnader under sin år på SJ. Det finns även hus på tjusiga adresser som Strandvägen och Odengatan i Stockholm som är ritade av Folke Zettervall.

Men vad har det att göra med en podd som Husky? Arkitektur, design, fjäll och natur hör faktiskt ihop en hel del.

Genom människans historia har vi ju alltid sökt oss till dalar, berg och skogar i jakten på mat, skydd, upplevelser, rikedom och vällust. Eller bara av ren nyfikenhet och upptäckarlust.

För att klara av dessa utmaningar och strapatser i stundtals kärva miljöer – ja då måste vi ju uppfinna skydd till våra tämligen bräckliga, nakna kroppar. Både i form av hus och kläder.

Och vilka är det egentligen som står bakom alla dom där, ofta färglada, jackorna och de astronautliknande skidglasögon – som vi friluftsmänniskor så ofta lufsar runt i?

Haglöfs och Spektrum släpper denna vinter en gemensam kollektion designad för friåkning: Vassi.

Vassistället såg ljuset för första gången 2012, men i år, åtta år senare, är det dags att lansera denna moderna klassiker på nytt. Denna gång kompletterad av skidglasögon som matchar i stil, funktion och ansvar gentemot miljön.

Så häng med i en djupdykning och en titt bakom kulisserna på skapelseprocessen av funktionskläder av högsta klass.

Jag pratar med Jenny Kjellbom och Robert Olsson om vad som inspirerar deras designtänk, om hur de kom att jobba med design och vad som enligt dom karakteriserar modernt friluftsmode.

Jag pratar även med den skidåkare som står bakom Haglöfs Vassikoncept: Per Jonsson, och jag hinner även med en direktrapport från Vassijaure tack vare snowboardåkaren Kajsa Määttä som berättar om livet vid foten av berget.

Originalfoto © Haglöfs

Husky spelas in i samarbete med Naturkompaniet

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone. Ni kan även lyssna på Husky direkt i Spotify.

*    *    *

 

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.