Avsnitt 249, Johanna Ojala!

“Ett stort tack till Charlotte Kalla för att hon vann Tour de Ski 2008 för hon har banat väg för alla snabba tjejer vi ser i landslaget idag och alla som kommer bakom. Jag hoppas att hon kommer att få uppskattning även i framtiden för det som hon har gjort för svensk längdskidåkning. För kvinnliga utövare, expertkommentatorer, kvinnliga tränare – allt ger ringar på vattnet. Förebilder ska inte underskattas.”

Vi träffas utanför Downtown Camper där intervjun ska spelas in.

Jag hoppar av cykeln efter en tålamodskrävande cykeltur från Värmdö i regn och stark motvind. Johanna är försenad på grund av morgonens snöstorm som Jämtlänningarna välkomnar.

Det är några få dagar innan Johanna ska köra säsongspremiären i Vinterstudions tv-soffa och det är dagen innan hon kan pricka av dag 100 i sin Runstreak.

Johanna Ojala är verkligen inte okänd i detta universum och tack vare de åtskilda timmar hon nu loggat i Vinterstudions soffa som expertkommentator är hon väl egentligen även rikskänd i det breda, mer folkliga, universat.

Foto: Sofie Lantto

Vi pratar om Johannas uppväxt i Ånge i ett hem där såväl idrott, rörelse, friluftsliv och musik hade en given plats. Vi pratar om hennes framtidsplaner som ung, timmarna i skidspåren och proffsplanerna som fick läggas på hyllan av en skada. Om att sadla om, om hennes tränarfilosofi, vad som krävs för att nå den yttersta toppen, om prestationssamhället och hur det förs vidare till våra barn.

“Jag har ju en taktkänsla, så när jag träffar en kund i egenskap av PT så lyssnar jag på hur dom åker. Jag kan åka bredvid och höra om dom har symmetri i sin åkning. Är man i otakt beror det på att du har en oblanas i din åkning helt enkelt.

Vi pratar om skidhistoria, om statusen för skidor och snö i Sverige jämfört med Norge, om “generation Kalla” och vad det har betytt för svensk längdskidåkning. Om likheterna mellan musik och idrott, om tiden hon spelade bas i bandet the Grand Opening och om känslorna hon får av Runstreak

Originalfoto © Malin Linderoth

Husky spelas in i samarbete med Naturkompaniet. Intervjun är inspelad på Downtown Camper i Stockholm.

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone. Ni kan även lyssna på Husky direkt i Spotify.

*    *    *

logga

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.