Avsnitt 251, Jonas Classon!

“Jag minns det så tydligt när jag kom upp i sjukhusets glasgalleria och såg några måsar som cirkulerade utanför fönstren, i motljus. Dom blev som flygande symboler för frihet – jag tänkte att ‘här ligger jag med förlamade ben på en bår och där ute pågår livet’. Det gav mig en frihetskänsla att bara titta på dom där fåglarna och jag tänkte att ‘en dag ska jag vara lika fri som dom’, och där är jag idag: jag gör precis det jag vill, jag jobbar med det jag älskar och bor ihop med dom jag älskar och jag är väldigt tacksam för livet.”

Det är kanske inte så jätteofta som man säger det, men det var på LinkedIn som det hände.

Någon i mitt kontaktnät hade reagerat eller kommenterat på någon fotografs inlägg. Fotografens inlägg handlade om ett foto på en lappuggla som efter lång väntan hade publicerats och tagit tittarna med storm. Nu skulle bilden publiceras på en helsida i The Sunday Times.

Den här fotografen var Jonas Classon och det krävdes inte mycket research innan jag visste att han var en given gäst i Husky. Bilden på lappugglan framför fullmånen heter Night Hunter och har nu hyllats och prisats världen över.

Idag då avsnittet släpps ligger även Jonas osannolikt vackra fotobok Svart album, och en poster på nattugglan i ett paket som strax auktioneras ut till förmån för Musikhjälpen – är du snabb hinner du kanske lägga ett bud.

I intervjun pratar vi om Jonas barndom och uppväxt, inte minst den långa sjukdomsvistelse som kom att definera hans liv och livsval. Om läkaren och vännen Nisse, om fåglarna, friheten och om bildens makt.

Vi pratar om att plötsligt hamna i rampljuset, att sminkas för morgonsoffor samtidigt som tidningarna ringer, om den långa historien bakom den nu kända och hyllade bilden på lappugglan och hur han satt på bilden i ett och ett halvt år innan han valde att släppa ut den.

Husky spelas in i samarbete med Naturkompaniet. Intervjun är inspelad på Downtown Camper i Stockholm.

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone. Ni kan även lyssna på Husky direkt i Spotify.

*    *    *

logga

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.