Avsnitt 247, Mats och Cissi Erwald om “Slow Skiing”!

“För mig så dök det upp som en stark längtan i samband med att vår äldsta son gick skidlärarutbildningen i Åre och vi fick höra att han åkte skidor varenda dag. Då kände jag så starkt att ‘Jag vill också!’, så det var där som det drog igång på riktigt för mig rent känslomässigt.”

Konceptet Slow Food är vi nog många som känner till: rörelsen som grundades i Italien 1986 som en slags moralisk och politisk motreaktion till den amerikanska Fast Food som gjorde sitt segertåg runt om i världen.

Slow Food kom att bli startskottet för en bredare rörelse där kärnan kretsar kring kvalité framför kvantitet – och en acceptans för det långsamma istället för det snabba. Ett exempel i vår populärkulturella närhet är ju Slow-TV produktionen “Den stora älgvandringen” som sänds på SVT. Andra exempel är exempelvis Slow Fashion och till och med Slow Cities.

Så är Slowkonceptet något som kan appliceras på skidåkning?

Det tycker Cissi och Mats Erwald som helt nyligen har släppt boken Slow Skiing. Så här beskriver de själva boken på hemsidan:

“Skidåkning är en aktivitet där du behöver vara närvarande och i balans. När vi låter hastigheten i livet öka är det lätt att gå miste om alla sköna upplevelser: naturen, vännerna, smakerna, dofterna och kulturen. Att leva Slow handlar inte om att säga nej till det moderna livet utan om att hitta sitt eget tempo och att vara närvarande i ögonblicket. Genom att stanna upp och känna efter kan vi istället få en unik möjlighet att leva ett mer balanserat liv.”

Häng med i ett långt samtal om hur Mats från Sundsvall och Cissi från Stockholm fann varandra och kom att bygga upp ett liv med en familj som levde enligt mottot “minst trettio dagar på snö varje vinter”.

Hör om den dramatiska flykten från Lombardiet då Coronapandemin slog till med full kraft. Hör om att förälska sig i skidåkning i den lilla Botkyrkabacken. Om att balansera jobb, familj, karriär och skidor. Om att ta steget och bli skibum i vuxen ålder och inte minst hur man bygger en familj av skidåkare.

I boken Slow Skiing intervjuar Mats och Cissi profiler som Frida Hansdotter, Mårten Johansson, Evelina Nilsson och två av killarna i The Bunch: Magnus Granér och Alex Hakel.

Boken beställer ni enklast på deras hemsida men den finns även på hyllarna i en hel mängd av välsorterade butiker. Exempel på dessa hör ni i avsnittet.

Husky spelas in i samarbete med Naturkompaniet.

Intervjun är inspelad på Downtown Camper i Stockholm.

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone. Ni kan även lyssna på Husky direkt i Spotify.

*    *    *

logga

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.