Avsnitt 252, Janne Tjärnström!

“Jag ser ju på mitt ledarskap såhär: om vi har en elev som går ut skidgymnasiet och slutar med skidåkning för att hen är så less – då har vi misslyckats. Men om en elev går ut skidgymnasiet, slutar med puckel men fortsätter att åka skidor resten av livet – då har vi lyckats”

När jag väljer ut gäster för Husky ser jag gärna en blandning av människor – ju bredare desto bättre. Det är givetvis otroligt kul att få med dom allra mest kända, men det känns ibland tråkigt att intervjua en person som redan figurerat i alla publikationer såväl inom som utanför branschen.

Det känns tråkigt att göra en kopia på en redan inspelad intervju så att säga.

Därför blir jag extra glad när jag får möjlighet att lyfta fram dom som inte alltid hörs mest.

Men med Janne Tjärnström blir det genast lite klurigt – en del av mig skulle kanske beskriva honom som “ganska okänd”, men det är en beskrivning som haltar eftersom Janne med mycket stor sannolikhet har prytt fler tidningsomslag än någon annan som jag intervjuat.

För de flesta med lite insyn i Åres skid- och cykelcommunity så är ju Janne Tjärnström inte ett nytt namn. Om man dessutom följer fotograferna Emrik Jansson eller Mattias Fredriksson, ja då kan du vila tryggt i vetskapen att du har koll på Janne.

På blixtvisit i underbara Åre blev jag inbjuden till den fantastiskt fina gården där Janne bor med familj, katt och den inte helt okända och fyrbenta gula blixten Nahla som är resultatet av olika kärleksmöten mellan Golden, Jaktgolden och Flatcoated retriever. Resultatet är en toppturs- och Downhillmaskin med en fäbless för magkli.

Jag och Janne pratar om hans barndoms stad Kiruna, staden som nu rör på sig och hans tankar kring det. Om uppväxten i denna stad, om hur han upptäckte skidåkning och kvällsåkningen i Luossavaarabacken med två hundra meter kö på snöiga vardagar.

Vi pratar om hur han upptäckte puckelpist och tillsammans med exempelvis Patrik “Strumpan” Strömsten, åkte skidor “på ett alternativt vis” och blev en del av gänget som 1976 startade Kiruna Freestyleklubb.

Vi pratar om skönheten och kärnan av puckelpist, vi pratar om hur skidåkningen har fört honom framåt i livet och hur det har färgat honom.

Samtalet skråar ganska oundvikligen även in på cykling då Janne varit en av grundpelarna i etableringen av Åre som cykeldestination. Janne köpte en mountainbike då han flyttade till Åre, “mest för att hålla konditionen igång”, men detta ledde även till ett långt samarbete med fotografen Mattias Fredriksson som inleddes 1998 och i allra högsta grad lever än idag.

Vi pratar om utförscyklingens utveckling i Sverige, om klädstil, varför Åre Bike Park är så bra och om hur han tillsammans med Mattias avkodade stilen från British Columbia.

Originalfoto © Mattias Fredriksson

*    *    *

Husky spelas in i samarbete med Naturkompaniet.

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone. Ni kan även lyssna på Husky direkt i Spotify.

*    *    *

Categories: Uncategorized

1 reply »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.