Avsnitt 245, Outdoorentreprenörer i Finland, del 1!

Jag säger ganska ofta att jag tycker att företagsbiten ofta är minst lika intressant inom Outdoor som utövaren. Passionen för skapande och för naturen är något som förenar och tillsammans med alla utövare drivs utvecklingen framåt.

Jag har tidigare gjort två avsnitt om små, svenska Outdoorentreprenörer, men nu är det dags att lyfta blicken och skåda mot grannlandet i öst: vad händer egentligen i Finland? Först ut är två små företag som bägge två står med ena foten i en exklusiv modebutik och den andra i den finska skogen. Något annat som de har gemensamt är att de i dagsläget endast har en produkt i sitt sortiment: en sko och en t-shirt.

Utöver en inblick i den finska Outdoorvärlden och vilka varumärken som bubblar där just nu får ni tips om vad man ska uppleva av den Finska naturen, tankar om den rådande Outdoortrenden och hur klassiskt finsk friluftsliv kan vara.

Formal Friday

Jag måste erkänna att den t-shirt som jag har från Formal Friday är utan konkurrens den skönaste och snyggaste t-shirt som jag någonsin haft. Prislappen kan avskräcka – med detta är den typen av plagg som gör något med en då man provar den.

Om du drömt om ett enkelt, tidlöst plagg som du kan ha då du vill känna dig uppklädd trots att du kanske befinner dig i ständig rörelse så är detta tröjan för dig. Den optimala resetröjan, den fulländade outfitten för dig som cyklar till jobbet…du fattar. Hör om storyn bakom och hur det går till när man helt enkelt bestämt sig för att göra världens bästa t-shirten utan några som helst kompromisser.

Hör även om vad Sovjetunionens fall betydde för utvecklingen av finska Outdoormärken.

Följ Formal Friday på deras Instagram.

Säljs på Naturkompaniet.

This slideshow requires JavaScript.

 

*    *    *

Tarvas Footwear

Med bakgrund i olika klassiska skomärken som Nike, Puma och Karhu bestämde sig vännerna för att starta ett helt nytt skomärke där man inte skulle ta några genvägar när det gäller material, design eller tillverkning.

Vintrarna i Helsingfors påminner givetvis en hel del om vintrarna i många svenska städer där man måste forcera vatten, slask och snö för att ta sig till slutmålet.

För att kunna förena varma, torra fötter med att ändå ha en snygg stil föddes Tarvas.

Hör om skon som nu finns på hyllorna i Partioaitta (finska Naturkompaniet) men även på butiker som Nitty Gritty och NK Sport i Stockholm.

 

This slideshow requires JavaScript.

*    *    *

Missa inte de två tidigare avsnitten om svenska Outdoorentreprenörer:

Husky spelas in i samarbete med Naturkompaniet.

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone. Ni kan även lyssna på Husky direkt i Spotify.

*    *    *

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.