Avsnitt 244, snowboardåkaren och konstnären Jonas Wilhelmsson!

“Jag kommer typ ihåg den allra första gången som jag verkligen målade på duk – och känslan var verkligen nästan exakt som det är att åka puder.”

För exakt tjugo år sedan bodde jag i Shanghai.

Efter ett års kinesiskastudier på Stockholms universitet erbjöds vi möjligheten att förlägga två terminer i Shanghai – så sagt och gjort. En av de första som jag lärde känna där var Veronica – en tjej från Stockholm.

Vi blev ett ganska stort gäng av studenter från i stort sett hela världen – och efter avslutade studier i Kina höll vi kontakten. Så några år senare var vi alla bjudna till Veronicas bröllop då hon gifte sig med Anders.

Anders var, och ÄR, konstnär och nu även gallerist då han driver Above Gallery i Stockholm. Eftersom jag lärt känna honom visste jag även att han har åkt en hel del snowboard under åren.

Parallellt med detta så har jag ju haft ögonen på Tänndalingen Jonas Wilhelmsson. Det som verkligen fick mig att intressera mig för honom var filmen ”Paint the mountains” som visades under Gabriella Edebos Untracked Film Tour.

Så i våras kom snilleblixten: det var ju uppenbart att jag skulle styra upp ett vernissage i Stockholm i samarbete med Anders Above Gallery, med Jonas målningar utställda på Downtown Camper.

“Det känns mycket mer naket att liksom ‘skvätta färg’ än att måla något som faktiskt ser ut som något”

Så samma dag som det här avsnittet släpps invigs utställningen ”Så länge vi andas” på Downtown Camper Café. Under intervjun får jag dessutom äran att ha Anders med mig som sidekick i egenskap av gallerist, konstnär och konstkännare.

Vi pratar med Jonas om uppväxten i Tänndalen med natur och skidintresserade föräldrar och om att bo cirka nio kilometer från där han växte upp tillsammans med den två år yngre brodern Jakob Wilhelmsson.

Vi pratar konstnärskap, kreativitet och värdet av att leva i en snowboardsväng – om att göra sin egen grej.

Jonas målningar hänger just nu på Downtown Camper Café, ingång Drottninggatan fram till den 20 oktober.

This slideshow requires JavaScript.

Vi pratar om släkten där det både finns åkning och konst då Jonas farföräldrar startade den första skidskolan i Funäsdalen och där farfar både var konstnär och illustratör. Vi pratar om den fyrverkeri av energi som 90-talets snowboardrörelse utgjorde, om att som ensam Skandinav hoppa över the “Mt Baker Road Gap”, om somrarna i Stryn där de mötte förebilder som Jamie Lynn, Terje Haakonsen och Daniel Franck.

Vi pratar inte minst om att plocka 220 kilo kantareller, om motreaktionerna mot prestationshetsen inom idrott och inte minst om snowboardklubben “Snowboardklubben” i Funäsdalen.

Vill ni höra mer med och om Jonas kan jag verkligen rekommendera intervjun med honom i Snowboardpodden.

*    *    *

Husky spelas in i samarbete med Naturkompaniet.

Intervjun är inspelad på Downtown Camper i Stockholm.

Omslagsfoto: Mårten Daag

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone. Ni kan även lyssna på Husky direkt i Spotify.

*    *    *

logga

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.