Avsnitt 155, Sophie Odelberg!

Foto 2017-10-23 20 46 52

“Jag är inte färdig – jag är bara i början av det! Jag vill fota ännu mer skidor och jag tycker att det är svinkul och jag är långt ifrån klar. Allt det här har gått så otroligt fort så det här är bara det lilla fröet som fortfarande håller på att växa. Om man ska få sådant här att funka kan man ju inte bara gå runt och vänta på att någon ska presentera ett jobb för en, typ om jag vill fota skidor: ‘kom då kunden!’ – så funkar det ju inte. Man måste ut och fixa det själv.”

På kort tid har fotografen Sophie Odelberg slagit sig fram som en av de riktigt stora action- och äventyrsfotograferna i Skandinavien.

Hon är ambassadör för Canon, hon skriver krönikor och inlägg på Kamera & Bild och har redan gjort stora kampanjer för bland annat Nike, Adidas och Röhnisch. Sophie startade företag redan när hon var sjutton år och började tidigt att jobba på reklambyrå där hon efter ett kort tag fick frågan om hon kunde jobba i Photoshop samt om hon kunde fota. Resten är, som man säger, historia.

Vi pratar om hur det är att växa upp på Gärdet i Stockholm, om familjens paradis ute i Skärgården – ett veritabelt Bullerbyn med ett tjugotal kusiner i ungefär samma åldrar. Vi pratar om hur hon prövat de flesta sporter som barn men hur hon till slut fastnade specifikt för skidor och klättring – Sophie började med klättring redan i lågstadiet.

Vi pratar om att utmana sig själv, om att dra ensam till Västindien på en enkel biljett för att sova på okända människors båtar, om hennes otålighet, om att lägga ned 10 000 timmar på att bemästra något, om bildens roll i sociala medier och framförallt om varför Sophie är den första kvinnliga fotografen som jag har intervjuat i Husky.

Vill ni höra mer om Sophie kan jag rekommendera avsnittet då hon gästade Idrotts- och ledarskapspodden.

Se exempel på några av Sophies bilder i galleriet nedan:

This slideshow requires JavaScript.

Några av de fotografer som Sophie inspireras av och som vi pratar om i vår intervju är:

Krystle Wright / Instagram: @krystlejwright

Jimmy Chin / Instagram: @jimmy_chin

Mattias Fredriksson / Instagram: @mattiasfredrikssonphotography

Gillade du detta avsnitt kan jag även rekommendera mina intervjuer med Fredrik Schenholm, Claes Grundsten, Felix Oppenheim, Mattias Klum och med Serkan Günes.

Missa inte heller mina gallerier med fotograferna Anna Lovehed och Matti Rapila Andersson.

Följ Sophie på hennes Instagram @sophieodelberg_official och på hennes hemsida sophieodelberg.se

Originalfoto © Sophie Odelberg

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone.

NGE_Logotype_RGB

Categories: Uncategorized

2 replies »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.