Galleri / Matti Rapila Andersson

14123431_10153867183903683_1593280160_o

”Jag fick en liten digitalkamera i typ femte eller sjätte klass och på en gång blev jag intresserad av hur tekniken bakom fungerade. Och det där är nog ett karaktärsdrag hos mig som går igen i väldigt mycket annat – på samma vis vill jag exempelvis veta hur man ska göra för att åka skidor, eller klättra, på bäst sätt”

I den andra utsällningen i Huskys digitala galleri pratar jag med fotografen Matti Rapila Andersson. Jag lärde känna Matti då vi bägge två jobbade på Sweden Skyrace uppe i Björkliden under ledning av legenden Erik Ahlström. Sedan dess har vi ofta sprungit på varandra, antingen då jag varit uppe i Åre eller då Matti passerat Stockholm. I somras jobbade vi även bägge två med ÖTILLÖ Swimrun Isles of Scilly.

Matti har studerat tre år på Outdoor- and Adventure Management på Mittuniversitetet på plats i Åre och en kul grej med honom är att han egentligen aldrig har hållit på med skidåkning, alpinism eller klättring förrän han flyttade upp och tog sig an detta nya liv.

”Jag hade ett intresse av ’Outdoor’ men hade väl egentligen ingen erfarenhet innan jag flyttade upp till Åre, den senaste säsongen var liksom min tredje säsong på skidor. Jag hade i princip inte åkt en enda gång innan jag flyttade upp”

Under gymnasiet var Matti helt inställd på att han skulle jobba som fotograf, men det skulle dröja till efter studier i filosofi och socialpsykologi på Göteborgs universitet samt en flytt till Åre för två års studier på Outdoor- and Adventure Management på Mittuniversitetet.

”Ett bra fotografi kan berätta något om den kontexten som man har befunnit sig i, antingen för dom som varit med eller för att det säger något om sporten som det porträtterar. För mig är det en bra bild om den kan svara på frågor eller förklara något om en sport. Historien kan vara klart mycket mer viktig än det estetiska för mig.”

◊  ◊  ◊

husky-podcast-2016-web-matti-rapila-andersson-2

”Den här bilden är tagen i Todgha Gorge i Marocko. För mig är det här en väldigt välkomponerad bild; den är harmonisk men det är samtidigt en väldigt intensiv och tung aktivitet som Daniel håller på med. Det är en bild som talar mycket för sig själv, den har inte så mycket story utan den är väldigt estetisk.”

Bilden är tagen en eftermiddagen i slutet av maj på uppdrag av Röjk Superwear. Vinkeln där klättraren befinner sig i på bilden har de redan tittat ut på förhand och de vet att det är precis här som bilden ska tas.

”Daniel klättrar hela leden precis som man ska göra, och det är en ganska hård led. Jag visste att jag ville ha honom i den där lilla ’gluggen’ men eftersom det är en ganska tung sekvens så klättrar han den på riktigt, han hänger inte bara där för att posera för bilden.”

◊  ◊  ◊

husky-podcast-2016-web-matti-rapila-andersson-5253

”Den här är ifrån samma jobb tillsammans med Röjk Superwear – vi skulle spendera ett dygn i Saharaöknen, hyra kameler och ta bilder i en ökenmiljö helt enkelt.”

Under en förmiddag innan solen står så högt att allt arbete omöjliggörs är teamet ute och letar efter bra platser för att fota. När resten av teamet spelar in en filmsekvens tar Matti med sig två av modellerna för att leka runt lite i sanddynerna istället för att bara stå och ha tråkigt. Inspirerad av skidfotografier med en lång sväng i djup lössnö bad han modellerna att springa över sanddynans kam för att skapa en slags pudersväng.

”Det är fantastiskt ljus i öknen, helt makalöst. Dom här reflektionerna som sanden ger tillsammans med den här snälla himlen, det är nästan så att modellerna blir lite metalliska och skiner.”

◊  ◊  ◊

husky-podcast-2016-web-matti-rapila-andersson-2105

”I november förra året var jag hela månaden på en ö i Grekland som heter Kalymnos – en mycket välkänd klätterö.”

Med på resan var bland annat Nanna Söderin, en av Sveriges främsta klättrare, som nöter den här hårda 8b leden. I två veckor sliter Nanna i den här grottan för att klara av den här leden och för Matti, då en nybliven klättrare, blev det en ögonöppnare att förstå den övertygelse och envishet som många klättrare kan känna då de bara måste klara av en led. På bilden ser man även två klättrare på marken som helt lugnt ligger och betraktar Nanna.

”Aktiviteten präglas av att man är väldigt intensiv då man klättrar men sedan är det ett väldigt lugn då man inte klättrar – så den är väldigt kontrastfylld egentligen. Jag står och trycker mig mot väggen längst in i grottan för att få med den här ramen som grottan bildar.”

Bilden kom att bli omslagsbild för Houdini Sportswears vårkatalog för 2017.

◊  ◊  ◊

husky-podcast-2016-web-matti-rapila-andersson-4592

”Den här bilden är tagen för två år sedan på Rockman Swimrun i Lysefjorden utanför Stavanger.”

Att simma över Lysefjorden innebär 1,7 kilometers simning i vatten som är omkring tio grader. Under tävlingen springer deltagarna upp och ned för berg på den ena sidan fjorden för att sedan göra samma sak på den andra sidan efter att de korsat den.

”Bilden säger mycket, dels om tävlingen såklart, men även om hur liten människan verkligen är i den här naturen.”

◊  ◊  ◊

husky-podcast-2016-web-matti-rapila-andersson

”Den här bilden är tagen på Getryggen i Jämtlandsfjällen – i bakgrunden kan man kan se Sylarna”

Matti hade fått i uppdrag att fota tillsammans med det skidalpina landslaget och tillsammans med vännen och landslagsåkaren Axel Jonsson tar Matti med sig extra ljus och utrustning för att bygga upp en portabel studio uppe på fjället. Axel går samma sekvens nästan tio gånger och tack vare att han är hårt ljussatt framifrån så framträder hans ansikte och detaljer på jackan mycket mer.

”För mig var det jätteviktigt att rörelsen ska kännas äkta så att det verkligen ser ut  som riktig skidalpinism och inte som posering.”

Det dokumentära arbetssättet är något som Matti ofta strävar efter.

”Jag gillar att jag verkligen har tagit mig dit och att jag själv gör aktiviteten som ska fotas. Samtidigt tar jag med mig extra ljus och utrustning för att ta bilden på det sätt som jag vill ha den. Det är ju dessutom ett plus att man får åka skidor efter att bilden är tagen”

◊  ◊  ◊

husky-podcast-2016-web-matti-rapila-andersson-9728

“Den här är tagen på Sylarna och vi är på väg för att köra ett åk i Tempelrännan. Vi är på väg upp mot den första pinnaklen där vi ska repellera oss ned i åket.”

Tillsammans med några vänner gick Matti på tur en dag i mars. Under hela dagen går de i dis och dimma, det är kallt och de förlitar sig helt på två vänner som har gått rutten och kört Tempelrännan flera gånger och som dessutom arbetar som guider. Precis innan de är framme vid punkten där de ska fira sig ned i rännan och åka ned börjar molnen att spricka upp och det mjölkigt vita byta ut mot klarblå himmel och solsken. Tillsammans kan de stå på toppen och se hela vägen som tillsammans har gått upp.

”Jag kan gå igång lite på att ta med mig kameran dit man kanske egentligen inte borde, ibland kan den skapa en känsla av trygghet och jag kanske glömmer bort höjden lite. Om man inte har tagit några bilder alls så vet man att då har man kanske varit lite för rädd.”

◊  ◊  ◊

Matti säger att han inte nödvändigtvis måste inspireras av fotografer, utan att han inspireras mer av sättet att arbeta hos vissa kreativa personer.

För Outdoorfotografi och film gillar han Renan Ozturk och Tim Kemple. Renan är även en duktig målare.

För ett gott skratt: Rocky av Martin Kellerman.

Den inspirerande podcasten The Tim Ferris Show, särskilt avsnittet med Alain de Botton och Derek Sivers.

Letter on Finding Your Purpose and Living a Meaningful life av Hunter S. Thompson

Och slutligen så rekommenderar han “en löptur om inget annat hjälper”

När galleriet publiceras är Matti precis hemkommen från en reklamfotografering för Silva uppe i Nordnorge.

Fotot på Matti är taget av Rickard Croy.

Missa inte Galleri / Anna Lovehed

Samtliga bilder tillhör  Matti Rapila Andersson ©  rapila.se / Instagram @mattirapila

lundhags

acast_black_logotype_R

3 replies »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.