Avsnitt sextionio, Mattias Klum!

Foto 2015-02-06 13 39 49

“Jag älskar utmaningar, det gör jag, men jag skulle faktiskt inte klättra upp sextio – sjuttio meter i dom här dipterocarpträden bara för sakens skull. Kanske en gång, men jag skulle inte göra det över ett år, varje dag. Jag skulle inte heller ta mig in i de största grottorna, jag skulle inte krypa fram mot dom här största giftormarna eller lägga mig framför lejon och tigrar OM det inte fanns en bild – grunden är att det finns en story och en berättelse och att berättelsen i bästa fall kan göra så att de kan få finnas kvar”

Fotografen Mattias Klum behöver knappast någon presentation och det är verkligen en stor ära att få presentera en lång intervju med den förste svenske fotograf vars bilder prytt National Geographics omslag.

Vi pratar om Mattias uppväxt i Uppsala, om beslutet att hoppa av skolan och hur han, som resultatet av en “urballad bekvämlighetsgen”, naivt och passionerat väljer att följa sin dröm. Om det hjärta som ligger bakom hans arbete, om att resa utan kamera och om vägen in på National Geographic. Om den ödmjukhet som kameran ger honom, om arbetet bakom hans fotoexpeditioner, om närkontakterna med naturen och alla tankar kring hoten mot vår miljö.

Mattias samarbetar bland annat med Johan Rockström på Stockholm Resilience Centre som intervjuas i ett intro till avsnitt sextiotre, tillsammans har de skrivit boken Vår tid på jorden.

Missa inte heller Mattias sommar– och vinterprat i P1.

Intervjun presenteras av Nikon och är inspelad på Clarion Sign i Stockholm.

Gillar du det här avsnittet gillar du kanske även intervjun med fotografen Fredrik Schenholm.

Originalbilden tillhör © Mattias Klum / foto Samuel Svensäter

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone.

nikon_logo

8 replies »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.