Avsnitt 197, arkeologen Richard Holmgren!

Husky omslag 2.001

“Den där känslan av att öppna upp kistlocket och stirra ned på ett ansikte som inte sett dagens ljus på fem tusen år – det är någonting annat än arkeologi som kickar igång då. Det är både stort och något märkligt över det. Man känner doften av förruttnelse trots att kistan varit stängd i fem tusen år. En luftmängd som varit inkapslad och inte har sipprat ut – man drar ett andetag från forntiden…”

Då jag en dag satt på hemmakontoret och jobbade med radion i bakgrunden så kom jag plötligt in på Vetenskapsradion Historia på P1. Där spelades ett reportage upp från en svensk expedition till Ryssland och det så kallade “Dyatlovpasset”. En av arkeologerna bakom detta var Richard Holmgren som jag direkt sökte upp på nätet och mailade.

Några veckor sedan möttes vi upp i acasts studio för ett extremt spännande samtal.

Det är otroligt roligt att kunna blanda upp de mer “väntade” gästerna till Husky med lite otippade namn. Men Richard kvalar med råge in och han levererar en mängd spännande samtal om långa expetioner till ruinerna i Petra, om en jättespännande projekt i det så kallade Dyatlovpasset i Uralbergen och inte minst sökandet efter Arken – eller åtminstone tempel som lär ha sparat reliker från den – längs med sluttningarna av Ararat: Turkiets högsta berg.

This slideshow requires JavaScript.

Vi talar om att lära sig hur man krymper huvuden, om Richards väg in i arkeologin, vad man dricker för drinkar på kvällarna i lägret, om hur hundar behandlas i Rom och givetvis om äventyrarnas äventyrare: Indiana Jones.

Efter intervjun med Richard så avslöjas det att han snart kommer att dyka upp i en helt ny podcast som spelas in tillsammans med ingen mindre än Emil Sergel. Emil var med i ett gammalt specialavsnitt och är mannen bakom bland annat filmfestivalen Elixir.

Podden kommer att hela Oupptäckta skatter och den beskrivs så här:

“Vi har alla hört historierna om hur de stora skatterna hittades. Berättelsen om hur man hittade Tutankhamons grav, legenderna kring Terakottaarmen och jakten på mängder av skattkistor från havsbottnen. Men det som är ännu mer intressant är vad som inte hittats. Vad som finns kvar och väntar på att bli upptäckt.”

Då podden dyker upp kommer jag dela och informera – håll utkik!

Podcasten Husky spelas in i samarbete med Naturkompaniet.

Originalfoto © Richard Holmgren

Missa inte heller mina intervjuer med Mattias Klum, Jonas Wahlström, Renata Chlumska eller med Annelie Pompe.

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone. Ni kan även lyssna på Husky direkt i Spotify.

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.