Avsnitt 196, Climb For Climate med Peter Sandahl!

Husky omslag 2.001

“Det är väl tre anledningar till att jag ville göra detta – dels den optimala klätterdrömmen att få genomföra ett sådant här stort projekt, men även att verkligen få testa mina gränser till vad jag klarar av. Den tredje anledningen var att få ge något tillbaka till den miljö och det område som har gett mig så mycket.”

Peter Sandahl sticker ut något i Huskys galleri av gäster: han lyckas nämligen kombinera en intensiv och långvarig passion för berg samtidigt som han lyckas att vid trettiofem års ålder inneha ett i allra högsta grad “riktigt jobb”.

Peter är nämligen hållbarhetschef på Nordea Liv och Pension och har som jobb att se till att enorma belopp av pengar ska förvaltas så klimatsmart och hållbart som möjligt.

Men anledningen till att Peter blev intressant för Husky är inte så mycket hans jobb – utan mer den passion för skidor, berg och klättring som tagit honom från Örebro till långa perioder i Alperna där hans kunskap och kärlek till bergen växt sig allt större.

Vi pratar om balansen mellan studier, karriär och fritidsintressen och om varför han valt att hålla isär jobb och fritid. Vi pratar om hans vänskap med Andreas Fransson som jag hade förmånen att intervju i avsnitt arton och om hur Andreas i allra högsta grad påverkade Peters framtid.

“Det är naturligt att folk reagerar över att glaciärer och snötillgången försvinner som gör att skidåkning och klättring hotas – men det är också viktigt att berätta att fyrtio procent av färskvattentillgången till Centraleuropa kommer från alperna, att jordbruk hotas och att hela byar kan försvinna på grund av jordskred.”

För lite mer än ett år sedan så inledde han tillsammans med vännen och bergsguiden Danny Uhlmann planerna till det som kom att bli Climb For Climate – ett projekt där samtliga toppar över 4000 meter i Alperna ska bestigas, total 82 berg.

This slideshow requires JavaScript.

En stor del av samtalet kretsar kring just detta: hur man planerar ett jätteprojekt där logistik, väder och temperaturskillnader skapar ett pussel utan lösning. Om att ta ut sig till bristningsgränsen och att brottas med instagramuppdateringar med ett huvud tomt på idéer och inspiration.

“Vi måste lösa klimatproblematiken över alla gränser och samhällsstrukturer: det finns inget höger – vänster eller högt och lågt. Detta blev vårat sätt att visa att samhället kan gå ihop för att stödja en gemensam sak.”

Projektet Climb For Climate innebar en samverkan mellan exempelvis Protect Our Winters, Haglöfs och Nordea – följ projektets framtid och fortsättning på sociala medier och på hemsidan climbforclimate.com.

Följ dom även på Instagram och Facebook.

Podcasten Husky spelas in i samarbete med Naturkompaniet.

Originalfoto © Climb For Climate

Missa inte heller mina intervjuer med Andreas Fransson, avsnittet om Protect Our Winters eller min intervju med Emma Svensson.

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone. Ni kan även lyssna på Husky direkt i Spotify.

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.