Avsnitt 195, Per Sollerman!

IMG_4556

“Den här helgen har alltså blivit en riktig legend både i Sverige och Norge: när isen lade sig på Hvaler. Det var en tur på cirka tio mil – och det var magiska förhållanden med helt perfekt is. Det kom alltså busslaster från Stockholm och Bohuslän med folk som också hade hört om isen och ville åka. Då var jag helt såld och visste att det här ska jag satsa på.”

De flesta intervjuer som jag gör är med personer där det finns ganska gott om artiklar och artiklar som jag kan använda som research.

Men då jag skulle intervjua Per Sollerman fanns egentligen inte så mycket mer än filmen “A Nordic Skater” som gjorde succé och på kort tid blev en Staff Pick på Vimeo.

Kanske var det därför som intervjun blev så oväntad och bra?

Efter 33 år i Norge så flyter språken och terminologin lika fritt som perfekta skridskoskär på svart kärnis…eller “stålis” som det heter i Norge…

Vi får följa Per från hans uppväxt i Falun till att, via bartenderjobb i Stockholm, bli ett etablerat namn inom Oslos klubb- och nöjesliv. Vi pratar om hur hans intresse för friluftsliv först kom i vuxen ålder, vi pratar musik, Massive Attack och om ryktet att grafittikonstnären Banksy faktiskt är en av bandets medlemmar.

Vi pratar om Pers första kontakt med “svenskeskøyter” under en nu legendarisk helg utanför Oslo, om skillnader mellan norsk och svensk åkning och om varför Per tror att klimatförändringen är en anledning till långfärdsskridskons ökande popularitet.

This slideshow requires JavaScript.

Givetvis pratar vi mycket om utrustning och kunskap på isen, om att läsa is, om att se “gardiner” i isen och framförallt om att lyssna på isen och att tolka det man hör. Om olyckor på isen där jag jämför med toppturer och lavinterräng och om en sagolik skridskotur i Jotunheim.

Har ni inte redan sett “A Nordic Skater” är det dags att hälla upp en kopp kaffe och luta er tillbaka.

Länk till artikeln om Banksy i Norge hittar du här, och den andra artikeln om Per på Medium.com kan du läsa här.

Följ Per: @nordicskate på Instagram.

*    *    *

Detta avsnitt är sponsrat av Lundhags som även sponsrar skridskoloppet Sigtunarännet som arrangeras söndag 17 februari 2019.

Både innan och efter intervjun med Per kan du få höra mycket mer om tävlingen från tävlingens projektledaren Fredrik Jonson.

*    *    *

Podcasten Husky spelas in i samarbete med Naturkompaniet.

Originalfoto © Per Sollerman

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone. Ni kan även lyssna på Husky direkt i Spotify.

lundhags

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.