Avsnitt arton, Andreas Fransson!

Foto 2014-10-01 21 42 40

“Det är jättebra att vi har döden där, det ger ju en kick i baken. Vi måste verkligen göra det vi vill göra, vi måste säga de bra sakerna som vi vill säga. Man kan inte bara leva i rutin, man måste leva och göra sitt bästa hela tiden”

Det var ett otroligt nöje att få intervjua Andreas – en ödmjuk, tänkande, intelligent och omtänksam människa som följde sitt hjärta och sin dröm. En dröm som tog honom dit få eller inga andra kunde ta sig.

För varje avsnitt som jag gör brukar jag välja ut ett citat som får symbolisera den personen och det avsnittet, i Andreas fall var det svårt att kunna välja ut en av alla visdomar som han uttryckte.

Det är sällan man träffar en person som väljer att följa sina drömmar som Andreas gjorde, låt er inspireras av hans mod att följa sin egen väg, sitt mod att leva livet fullt ut för varje sekund.

Tack för att jag fick träffa dig Andreas.

/Magnus, 1 oktober 2014

◊  ◊  ◊

”Allt vi gör i livet är ett mindgame – du måste först visualisera att du ska göra något och sen måste du ha modet att ta steget för att se att ’det här kan jag göra’. I brantskidåkning är det så i varje sväng, om du ramlar en sväng av tusen så dör du. Men det är ju inte bara det som lockar…det är ju kul att stå på ett sådant ställe och tänka att ’Wow! Här är jag! Här är det inte meningen att man ska vara egentligen!’ Lite som att vara i ett dataspel och sedan komma ut ur det som tillverkarna har tänkt att man ska göra. Liksom komma ut ur en sidodörr, här är det inte meningen att vi ska vara! Men just bara för att man är här så byggs verkligheten ut, och då blir verkligheten lite större.”

 

En intervju med Andreas Fransson har funnits på min önskelista ända sedan jag började planera den här podcasten. Eftersom han bor i Chamonix, har en hel del resdagar varje år och spenderar väldigt få dagar i Stockholm var det oerhört roligt att äntligen kunna möta upp med honom för ett långt och mycket intressant samtal om hans bakgrund, om livet och om döden. Om att göra det man tror på och om det som Andreas kallar för uppåtglöden – helt enkelt kärlek till bergen.

Ni som har koll på Andreas har med mycket stor sannolikhet redan sett filmen Tempting Fear som han gjorde med Salomon Freeski och har ni inte gjort det så blir det dagens hemläxa. Det finns även en kortare film om då Andreas åkte ned från Denalis sydsida, och en artikel här.

Omslagsbilden för detta avsnitt är tagen av Daniel Rönnbäck som även är med och gör den mycket snygga och läsvärda tidningen Alpinkultur som blir ytterligare ett tips.

Hoppas att ni gillar att lyssna på intervjun lika mycket som jag gillade att spela in den!

Ok då…sista tipset blir ju klippet med Louis C.K. som Andreas nämner i intervjun, om mobiltelefoner och att konfrontera ensamheten, sjukt roligt.

18 replies »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.