Avsnitt 199, brantåkaren Jesper Petersson!

Husky omslag.001

“Man har märkt för varje säsong hur man har tagit ett steg till, som den första säsongen då man gjorde några av de klassiska åken på nordsidan av Aiguille du Midi så tänkte jag att det är nog inte så många som gjort de här åken på deras första säsong. Under den andra säsongen gjorde jag sedan en del åk som inte görs ganska sällan nuförtiden. Tredje, fjärde säsongen började jag göra en del first descents – då kände jag att jag kan nog bli ganska bra på det här.”

När jag läser om värmlänningen Jesper Petersson i min research inför intervjun är det en beskrivning av honom som återkommer: att han är en doldis.

Trots det, eller kanske anledningen till det, är att han tillhör en liten skara av skidåkare som i dagsläget har fler än tio first descents i Chamonix. Brantåkning har blivit en problematisk sysselsättning för sponsorer och det är inte alltid en given och enkel väg till sponsorer och ett liv som skidåkare på heltid.

Men det är inte det som driver Jesper – det är känslan av total fokus och närvaro.

Vi pratar om Jespers uppväxt med nästan all fokus på hockey, vi pratar om hur han kom i kontakt med klättring, skidåkning och om första gången hörde talas om Göran Kropp och hur det förändrade hans sätt att tänka.

Vi pratar om klätterexpeditioner till Sydamerika och Kyrgyzstan, om då han bestämde sig för att flytta till Chamonix för att utveckla sitt intresse och om Andreas Fransson. Jesper berättar även en kort historik över brantåkning och hur han tog sig in i den historien.

This slideshow requires JavaScript.

“Jag brukar säga att en oräff skidåkare är det sämsta att åka med: man vill åka med någon som är rädd – men som är det på ett kontrollerat sätt”

Om tankar kring rädsla, olyckor och risktagande, om vikten av att lyssna på magkänslan och hur klimatförändringar påverkar säsongen för branta åk.

Podcasten Husky spelas in i samarbete med Naturkompaniet.

Originalfoto © Jesper Petersson

Missa inte heller mina intervjuer med Andreas Fransson, Johan Jonsson, Marja Persson eller med Gabriella Edebo.

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone. Ni kan även lyssna på Husky direkt i Spotify.

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.