Sex år med Husky

Enlight812

Hur summerar man egentligen sex år och mer än 200 avsnitt? Precis som under en lång vandring kan det nog vara bra att ibland stanna upp, njuta av utsikten och se tillbaka längs med den stig som man vandrat.

Idag, tisdag den 19 mars, är det på dagen sex år sedan som jag lade upp det allra första avsnittet av podcasten Husky som var en lång intervju med Mikael Lindnord.

Jag kommer ihåg det väldigt väl: då man lägger ut det första avsnittet av en podcast måste man först registrera den hos iTunes för att göra den sökbar i de flesta podcastläsare. Detta är en process som kan ta mer än ett dygn innan Apples programvara kollat upp, undersökt och kategoriserat färdigt.

Jag var spänd, på ett mycket positivt vis, och väntade hela tiden på något slags mail eller meddelande att det äntligen skulle vara färdigt. Så på natten vaknade jag upp, kollade mailen och där var det: Huskys första avsnitt låg ute på iTunes.

Sedan dess har jag laddat upp mer än 200 intervjuer och reportage från destinationer, resor, kurser och skidresor. Intervjuer med drömmare, med legender, med okända hjältar, företagsledare, uppfinnare, stigfinnare och livsnjutare. En del som inte längre finns hos oss.

This slideshow requires JavaScript.

Mycket har hänt med både Husky och med mig sedan det där första avsnittet – men jag vill ändå tro att kärnan fortfarande är detsamma. Att jag vill bidra till någon slags motreaktion mot det snabba, glättiga och inställsamma. Att jag vill skapa något som jag själv vill lyssna på. Att jag vill bjuda in till långa och lugna samtal med inspirerande personer och som jag tycker är värda att få inspirera ännu fler.

Jag har ofta tänkt och sagt att om jag skulle vilja maxa antalet lyssnare så skulle jag bara prata med löpare och triatleter om hur de lägger upp sin intervallträning – men detta skulle aldrig funka för mig. Inget ont om träningstips men jag är långt mycket mer nyfiken på drivkrafter och inställning till livet och rörelsen än på något annat.

Kärnan är samtalet och tankarna som alltid ska få ta mycket plats. Kärnan är även gästen och därför vill jag inte ta plats eller fokus – även om jag ofta har tänkt att om jag bara skulle synas och höras mer på andra sidan kameralinsen och mikrofonen så skulle kanske Husky ha vuxit sig ännu större med draghjälp från sociala mediers opålitliga algoritmer. Kanske.

Men trots att jag nu styr en ganska liten båt har den burit mig hela vägen fram till idag – sex år och mer än 200 avsnitt rikare.

Idag utgör Husky grunden till mitt företag där jag utöver podden även jobbar tillsammans med fotografen Emma Svensson och sköter sociala medier åt Lapland Resorts som driver bland annat Riksgränsen, Björkliden och Låktatjåkka fjällstation.

Husky har givit mig möten, vänner, insikter, erfarenheter och minnen för livet. Husky gjorde till och med så att jag kunde säga upp mig från ett jobb som jag hatade så att jag kunde ha en avskedsafterwork där jag träffade hon som kom att bli min fru och mamman till vårt underbara barn.

När jag startade Husky fanns inget liknande – och jag vet att jag genom att ge ut mina intervjuer har planterat frön som vuxit upp att bli såväl andra poddar och äventyrliga resor och karriärer.

Det är inte utan stolthet och belåtenhet som jag ser och vet att det bland lyssnarna finns några av världens abolut bästa inom sina områden.

Här har ni varit väldigt duktiga på att ibland höra av er med små eller stora berättelser över vad alla intervjuer har inspirerat er till – detta är något som är den bästa belöningen jag kan få och en perfekt värdemätare på att jag fortfarande vandrar längs med rätt stig.

Redan för många år sedan frågade folk mig om inte gästerna snart kommer att ta slut – men då har man enligt mig missförstått vad livet handlar om: allt utvecklas och inget står still. Nya planer smids, ny inspiration gror, växer och exploderar snart i nya formationer som slår omgivningen med häpnad. Inget varar för evigt.

Tack till alla er som lyssnar – oavsett om ni varit med sedan det första avsnittet eller om ni hoppade in på det senaste.

Jag vågar nog lova er att oavsett vad som får ert vildmarkshjärta att bulta lite extra så finns det många timmars inspiration att hämta från Huskyarkivet.

Hör gärna av er om ni har några fina historier från något avsnitt som betytt extra mycket för er.

Tack!

/Magnus

Missa inte att läsa historien om hur allt började som jag skrivit i tre delar här på hemsidan.

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone. Ni kan även lyssna på Husky direkt i Spotify.

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.