Avsnitt 187, Gabriella Edebo!

Enlight647

“Jag har ett starkt minne från alpinklättringskursen då vi gör en lång och smal klättring längs med en ridge och jag märker hur många omkring mig i gruppen blev nervösa och rädda medans jag kände hur jag bara tyckte att det var roligt. Så jag blir ju nyfiken på att veta var min egen gräns går – för jag har inte hittat den ännu.”

Hennes självförtroende och driv verkar lika stabilt som en perfekt storslalomsväng och enligt mig är hon en av de viktigaste pelarna i det svenska skidcommunityt och ni kan räkna med att Gabriella Edebo kommer att spela en allt större roll i framtiden.

När vi träffas för intervjun befinner hon sig mitt i det intensiva arbetet med hennes hjärtebarn Untracked Film Tour som på några få år har utvecklats till en stor turné med flera stopp runt om i landet med slutsålda visningar och stora sponsorer.

När Gabriella var liten fick hon under familjens skidsemester i Sälen se Järfälla Slalomklubb träna – efter det fanns det inget annat alternativ är skidor för hennes framtid.

Så fort som hon fick veta att det fanns skidgymnasium blev det hennes plan och några år senare fick hon sin plats på skidgymnasiet i Östersund.

Gymnasieåren blev dock inte som hon hade planerat: efter en krash under en Super-G träning fick hon flyga helikopter till sjukhuset i Östersund och detta blev starten på flera säsonger med olika krasher, skador och hopp på kryckor.

Trots detta har Gabriella fortfarande ett hjärta och en själ som brinner för livet på skidor.

“Då kom vi på att vi kunde skriva i den här säsongargruppen på Facebook och fråga om det är någon som vill komma och åka med oss – vi skrev en lift och en tid som vi skulle ses. När vi kommer dit är det trettio killar där som skulle åka med oss. Och när de märkte att vi kunde åka skidor blev det kaos då alla skulle hävda sig – det var krascher och skidor flög överallt bakom oss – alla åkte typ tjugo gånger över sin förmåga!”

Vi pratar om hur hon häll motivationen uppe under de fyra åren på gymnasiet, hur hon höll kvar sin känsla för skidor, om förväntningar och stöd från familjen och om hur hon aldrig ätit sig mätt på skidor. Om att upptäcka friåkning, om kaxiga mail till Åka Skidor, om att upptäcka alpinism, brant skidåkning och att köra extrema åk med vännen och bergsguiden Morgan Sahlén.

Vi pratar givetvis även en massa om hennes drivkrafter, om att känna spänning i bergen, om magkänslan och om historien bakom skidfilmfestivalen Untracked.

Om trender i skidvärlden och inom skidfilmer, om balansen mellan manligt och kvinnligt och om att anställa sin lillasyster i företaget.

Podcasten Husky spelas in med stöd från Naturkompaniet.

Nu kan ni även lyssna på Husky direkt i Spotify.

Originalfoto © Kevin McHugh

Missa inte heller min intervju med Evelina Nilsson, Marja Persson, Jackie Paaso eller med Emma Dahlström eller med Andreas Fransson.

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone.

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.