Om att upptäcka och rädda världen

IMG_2966 2

Kan ditt nästa swimrunpass, klätterled eller offpiståk rädda världen?

1938 instiftades den första semesterlagen i Sverige som gav varje anställd rätt till två veckors semester. Som ett av få europeiska länder som inte drabbats av Andra världskrigets bomber ökade det ekonomiska välståndet snabbt och från femtiotalet och framåt byggdes det svenska folkhemmet upp och lyfte fram Sverige som ett föregångsland i världen.

Tekniska landvinningar inom såväl flyg som biltrafik gjorde att världen krympte och det tog inte lång tid innan solsemester och charter blev råkopian och förebilden för hur svensken skulle tillbringa sin semester. Jag tror att kombinationen av glädjefull upptäckarlust och jakten på status drev på att många och långa flygresor plötsligt var det enda som räknades för en lyckad semester.

Idag behöver inte ens flygbolagen jobba hårt för att kabla ut bilder på vita stränder och palmträd – vi gör ju det åt dom helt gratis på Instagram.

Men just denna trend skulle kanske kunna börja närma sig sitt slut nu – och kanske kan just ditt friluftsintresse vara en starkt bidragande orsak till detta.

Genom podcasten Husky har jag fått möjligheten att träffa hundratals människor som nästan uteslutande är som lyckligast när de, endast med hjälp av sin egen kropp, tar sig fram genom obanad natur.

Jag tänker ofta att jag med hjälp av mina intervjuer kan extrahera deras motivation och drivkraft för att sedan förmedla den vidare till alla som vill lyssna – och tack vare detta kan vi förstärka er nyfikenhet att ge är hän nya upplevelser.

För sanningen är att om man brinner för löpning, klättring, swimrun, skidåkning, cykling, vandring eller till och med surfing – ja då finns det egentligen ingen anledning att lämna Skandinavien.

Och då man väl har öppnat hjärta och sinne för någon, eller några, av alla dessa aktiviteter som utgör det aktiva utelivet så får man plötsligt ett nytt filter för sina ögon som gör att du plötsligt ser ett nytt universum av möjligheter rullas ut framför dig. 

Som boende i Sverige har vi faktiskt upplevelser i världsklass direkt på vår bakgård – så den där flygresan till andra sidan planeten kan istället bytas ut mot nattåget, bilresa med vänner eller en cykeltur till den lokala klätterklippan.

Var stolta över att vara ambassadörer för en ny era av upplevelser på hemmaplan. För vem har tid för långa flygresor när det finns så mycket att uppleva på hemmaplan?

Något som jag med all säkerhet vet är att med över två hundra inspelade avsnitt där jag möter och intervjuar några av världens mest framstående inom sina områden så sitter jag på hundratals timmar av inspiration i sin renaste form. Allt du behöver efter det är kanske en stig, en sjö eller den lokala klätterklippan.

Så tveka inte – våga ge dig hän till något nytt.

Vem vet, kanske kommer just du att rädda världen.

/Magnus

Enlight542

Upptäck Husky på Acast, Spotify eller där du lyssnar på dina poddar.

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.