Avsnitt 128, Marja Persson!

foto-2016-12-29-12-39-18

“I fjol var nog första året som jag inte gjorde något som man borde göra som professionell skidåkare. Men då kom ju Bruno Compagnet till La Grave och åkte skidor med mig. Så sa han Putain Marja! You are like me – a veteran ski bum! 

När hon var liten ville hon bli bagare i Häbbersbacken hemma i Bakvattnet.

En stor anledningen till att hon älskar att åka skidor är att det är den enda gången som hon inte grubblar över meningen med livet.

Hon hyser en genuin och stark kärlek till berg och till La Grave.

Marja Persson är en av de största svenska friåkarna och trots att hon inte har tävlat sedan en svår krasch i Kirkwood 2011 är hon fortfarande sponsrad av bland annat Black Crows. Intervjun med Marja är en intervju som jag försökt få till i nästan tre år och då jag var i Åre under skidtestarhelgen så stod planeterna i linje och vi kunde mötas upp på Holiday Club Åre.

Intervjun med Marja är liksom en lektion i svensk modern skidåkningshistoria. 2002 / 03 gav hon sig in på den internationella friåkningstouren – fröet till det som sedemera skulle bli den stora Freeride World Tour. Hon var en oskolad skidåkare som kör med enorm kraft och med enorm fart. Hon har även spelat in ett flertal filmer med den legendariska filmserien Free Radicals.

Vi pratar om att åka på fredsläger med CISV Sweden, vi pratar om att frukta för sitt liv  då man flyger med en gammal alkoholiserad rysk helikopterpilot. Vi pratar välgörenhet, om att åka skidor som en katt och om att komma tillbaka starkare efter en rehab som skulle knäckt de flesta.

Podcasten Husky spelas i år in med stöd av Lundhags.

Intervjun är inspelad på Holiday Club Åre.

För lite mer Marja kan ni även titta på minidokumentären Head Above Water som visades på Epic TV.

Gillar du detta avsnitt kan jag även rekommendera intervjun med Jackie Paaso, Reine Barkered, Evelina NilssonSverre Liliequist, Kaj ZackrissonLotten Rapp, Karin Stöckel, Johan Jonsson, Christine Hargin eller Mattias Hargin.

Originalfoto © Johan Jonsson / @jonsbert / johan-jonsson.com

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone.

lundhags

acast_black_logotype_R

2 replies »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.