Avsnitt 129, Bo Hilleberg!

foto-2014-08-19-15-26-42-4

“Mig veterligen så var jag den förste, trots att det var en ganska logisk lösning. Jag blev helt enkelt lite lömsk på det där – jag tänkte att ‘det här funkar ju inte, man måste ju kunna sätta ihop det här på ett enklare sätt’. Det första var ju helt enkelt att koppla ihop inner- och yttertält, en logisk lösning helt enkelt, men det visade sig att det tog ganska många år innan nästa kom efter.”

Jag kan inte komma på ett bättre sätt att starta ett nytt år än en intervju med Bo Hilleberg – en av outdoorvärldens riktigt stora pionjärer och profiler som år 2010 vann utmärkelsen Outdoor Celebrity of the year på Outdoor Show i Friedrichshafen, en utmärkelse som tidigare gått till bland annat Yvon Chouinard.

Det hände mycket med det moderna friluftslivet under sextio- och sjuttiotalet; i Sverige växer företag som Fjällräven och Hilleberg fram, i USA föds The North Face och Marmot samtidigt som Yvon Chouinard redan  bokstavligt talat bankat fram de klätterprodukter som kommer att bli Black Diamond och Patagonia. 1973 lanserar Hilleberg modellen Keb som då var det första tältet där inner- och yttertält satt ihop.

Bo berättar om sin uppväxt, varför han valde ett jobb som skogvaktare framför en karriär på kontor och även vad det var som gjorde att han valde att starta eget företag i början av sjuttiotalet. Om att se förbättringar, logiska lösningar, om att testa det nya och om kärleken till friluftslivet. Bosses resa har många likheter med nutida entreprenörer som driver olika start-ups och dessa likheter är något som vi också pratar om.

Podcasten Husky spelas in med stöd av Holiday Club Åre och Naturkompaniet som faktiskt har en bra guide för dig som är sugen att investera i tält. Innan och efter intervjun delar Peter Persson på Naturkompaniet med sig av lite praktiska tips kring vintertältning.

Gillar du detta avsnitt kan jag även rekommendera intervjun med Eva Karlsson, Jørgen Jørgensen, Gary Fischer och med Stefan Ytterborn.

Originalfoto © Hilleberg

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone.

naturkompaniet

acast_black_logotype_R

5 replies »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.