Avsnitt 169, Åre skidfabrik!

“Det är märkligt ändå; vi har nu hållt på i drygt trettio år men det är fortfarande det här med att utveckla nya skidor och vara kreativa är som ett signum för oss och det är det som driver oss framåt och ger oss kickar hela tiden. En normal människa har väl bytt jobb fem gånger men vi lever kvar i det här och jag tror att de är just de här kickarna med utvecklingen som gör att vi fortfarande tycker att det är roligt idag.”

1981 började två kompisar bygga sina egna snowboards i ett garage på Frösön, Jämtland. Inspirationen kom från ett inslag på teve från USA där några surfare byggt om surfbrädor för att åka på snö. Resten är, som man säger, historia.

I slutet av februari 2018 svänger jag in på Åre skidfabrik för att intervjua Stefan Cederberg som tillsammans med Patrik “Putte” Söderlund nu driver varumärket Extrem och hela Åre skidfabrik som idag bygger skidor åt sex andra skidmärken.

Efter en barnsligt rolig rundtur i fabriken satte jag mig ned med Stefan i fikarummet och pratade om födelsen av såväl Extrem som skidfabriken. Vi pratar om att starta en industri i föräldrarnas garage, om jakten på kunskap, företagsstöd och rätt maskiner. Om kunskaperna som de fick från den legendariska skidfabriken i Edsbyn.

Om övergången från snowboard till skidor, om processerna bakom de världsunika modellerna Opinion och MotherTree – den sistnämnda framtagna i samarbete med InspireUs. Vi pratar CAP vs. sandwich, tuff grafik, allmänna insikter och givetvis lite trender och spaningar som anas i kristallkulan.

This slideshow requires JavaScript.

Originalbild © Åre skidfabrik

Gillar ni detta avsnitt kan ni även lyssna på min intervju med Bo Hilleberg, med Stefan Ytterborn som startade POC eller med legenden Gary Fischer.

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone.

rädda_vintrarna_FB

NGE_Logotype_RGB

Categories: Uncategorized

1 reply »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.