Avsnitt nittionio, historien om POC / Stefan Ytterborn!

Foto 2016-03-21 15 41 00

“Men jag hamnade i en situation där jag kände så här att ‘fan jag måste ju göra något med mitt liv som innebär att jag faktiskt bidrar med någon nytta’, det är ingen som behöver dricka mer sprit eller köpa nya bestick eller ny stol, utan allt det där bidrar egentligen bara till någon form av acceleration av konsumtionshastigheten som jag inte gillar. Min tes har alltid varit att se till att bidra med produkter som har förmågan att bli en klassiker, som kommer att kunna leva vidare. Jag sade upp mig från mitt eget bolag och hade ett antal olika projekt på gång, och då var POC ett av dom”

Jag minns det väldigt väl hur man bara på ett eller två år plötsligt såg POC:s hjälmar precis överallt. De verkade komma från ingenstans, och trots att det var ett svenskt varumärke fanns den där internationella givna känslan från början. POC går inte att beskriva som något annat än som ett av de starkaste svenska varumärkena inom sport och outdoor.

Med en bakgrund som skidåkare, skejtare och surfare känns det naturligt att VD:n Stefan Ytterborn skulle grunda ett företag som POC. Men innan idén om POC, Piece of Cake, föds är Stefan under många år verksam som bland annat konsult inom design och varumärkesutveckling. Ett av många kända projekt som kan tillskrivas Stefan är exempelvis IKEA:s designserie PS.

Vi pratar om vad som kännetecknar god design, om att hitta sitt formspråk och hur trender och influenser i samhället kan skapa nya möjligheter, flöden och innovationer. Hör om hur POC föddes, om att rekrytera folk utanför Outdoorbranschen. Om att skrubba de första hjälmarna med t-sprit och tandborste för att rädda initiala produktionsmissar och om alla forskningsprojekt som företaget driver såväl internt som med företag som Volvo.

“Jag lämnar aldrig några råd, men när du kritiskt granskar en affärsidé till exempel eller en tanke om att sätta igång ett företag, och hur du än vrider och vänder på argumenten men du kan ändå inte slå hål på det – då reser sig håren på hela kroppen och man känner att planeterna står i linje och man känner att ‘jag måste göra det här’ – det finns ingenting som inte stödjer det faktum att det här faktiskt kan bli någonting”

Missa inte heller min andra intervju med Stefan då han berättar om det nya projektet CAKE.

Gillar du detta avsnitt kan jag även rekommendera intervjun med Eva Karlsson på Houdini, Jørgen Jørgensen på Norrøna, historien om Addnature och Kristoffer Björkman.

Podcasten Husky görs i samarbete med Lundhags.

Originalfoto © POC, pocsports.com

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone.

lundhags

acast_black_logotype_R

4 replies »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.