Avsnitt etthundra, Fredrika Ek del två!

Foto 2016-03-31 10 10 31

“Men det var en sådan grej som jag sa till mig själv om och om igen innan start ‘jag gillar att vara själv’ men samtidigt var jag kanske lite rädd för att att testa om det verkligen stämde. Och det är ju en sak att sitta hemma i soffan och käka chips för man tycker det är skönt att vara för sig själv en stund, men att cykla tre veckor själv över en bergsplatå i något land som man inte kan stava till…det är liksom en annan typ av ensamhet eller avskildhet”

I Huskys hundrade avsnitt kan jag faktiskt inte komma på en mer värdig gäst än Fredrika Ek. Jag gjorde en intervju med henne innan hon gav sig av på cykeln från Sundsvall för mer än ett år sedan, men det kändes som om jag nästan inte förstod vilken fantastisk och inspirerande person detta var. När hon sedan började sin tre år långa resa under namnet The Bike Ramble och man kunde börja följa hennes tankar, bilder och betraktelser så växte hon än mer för varje uppdatering.

Fler skulle behöva dela hennes insikter och tankar kring vår värld och jag önskar att många kommer att upptäcka henne och hennes äventyr. Jag tvekar inte en sekund när jag säger att hon är en framtida, om inte redan nu, en av våra största äventyrare.

“Jag tycker att det är helt underbart, att man helt plötsligt kan stå i fyrtio graders värme i hijab och heltäckande kläder i östra Iran och argumentera sin rätt att vara på vägen med sedlighetspolisen, och att man står där utan att ha haft någon egentlig kulturchock! Man inser det ibland och det är helt underbart. Egentligen den största kulturchocken jag haft hittills var när jag kom in i Laos efter Kina och för första gången gick in i ett backpackerställe. Man fick plötsligt sitt eget språk och referenser kastade i ansiktet efter ett halvår utan någon kontakt med världen som jag visste om innan. Höra musik som kom från min egna lilla värld, bara det var så märkligt att jag inte kan beskriva det”

Fredrika Ek har nu varit ute på sin resa i över ett år och hon har passerat mer än tjugotre länder på sin cykel. Hör om skador, silvertejp, ensamhet och de uteblivna kulturkrockar. Om att korsa bergskedjor och högplatåer utan att möta annat än vilt strövande jakar.

Det tre år långa äventyret är inte bara en resa utan även ett biståndsprojekt i samarbete med ActionAid. I skrivande stund har insamlingen nått över 200 000 tusen kronor – sprid gärna denna insamling till vänner och arbetsgivare.

Jag kommer givetvis att följa hennes resa och göra fler avstämningar längs med hennes väg som leder runt jorden.

“Det är häftigt att de gånger som jag stått och gapat verkligen är när jag möter vita killar och tjejer i min egen ålder som kommer i ett par flipflop istället för att det är när man sitter och dricker fermenterad hästmjölk till frukost med någon kyrgyszisk farmor. Jag tycker att det är fantastiskt!”

Podcasten Husky görs i samarbete med Lundhags.

Gillar du detta avsnitt kan jag även rekommendera den första intervjun med Fredrika, eller med Renata Chlumska, Christine Hägglund, Lina Hallebratt, systrarna Davidsson, Robin Trygg eller Nicklas Lautakoski.

Originalfoto © Fredrika Ek

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone.

lundhags

acast_black_logotype_R

2 replies »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.