Avsnitt fyrtio, Nicklas Lautakoski!

Photo 2014-04-11 10 21 22

“Iran, Syrien och Sudan är de tre länder där jag blivit bemött bäst. Överallt så är det folk som kommer fram ‘Vill du ha något att äta? Vill du bo hemma hos oss? Vill du ha hjälp att hitta vägen? Vill du ha te? Vill du ha frukt?’ Överallt! I Iran blev det nästan jobbigt till slut, man känner sig nästan bortskämd. Men när jag cyklar i Italien, Spanien, Frankrike…det är ingen som hjälper. Och ändå har man så mycket mer materiella resurser här! På något sätt så tror jag att det är en rädsla – jag kan ju inte släppa in en främling hos mig när jag har en widescreen tv och när jag har min fina bil ståendes i garaget.”

Avsnitt fyrtio är en lång intervju med äventyrare, guiden och inspiratören Nicklas Lautakoski som bland annat cyklat till Kina, åkt motorcykel från Nord- till Sydkap och som nyss är hemkommen efter tävlingen Keb Classic.

Nicklas är en oerhört insiktsfull och imponerande person och vi pratar om hans uppväxt där han till skillnad mot många andra av mina tidigare gäster inte har vare sig idrotts- eller friluftslivsbakgrund. Från att ha ogillat idrott och haft mer fokus på datorer såddes en dag ett frö då han upptäckte Ola Skinnarmos bok om att skida till Sydpolen. Nu är Nicklas egenföretagare med företaget Tusen procent, utbildad fjällguide på Älvdalens utbildningscentrum och redan en erfaren äventyrare. Vi pratar om vad det innebär att vara äventyrare, om hur det är att jobba som guide för en grupp, om att dela upp planeringen på en “måste-lista” och en “borde-lista”.

Närmast på tur är hans största utmaning hittills: Expedition Madagaskar där Nicklas ska korsa Madagaskars regnskog tillsammans med två vänner för att uppmärksamma att endast tio procent av Madagaskars unika regnskog återstår.

Efter intervjun pratar jag med Torbjörn Hegedüs och Risa Rosenberg på Världsnaturfonden om den desparata situationen för Madagaskars regnskog, hur WWF arbetar för att motverka den negativa utvecklingen och vilka projekt som de driver för att rädda den. Under expeditionen kommer ni att kunna följa med via WWFs facebooksida. Missa inte möjligheten att stödja Världsnaturfondens viktiga arbete genom att ni, eller ert företag, blir fadder. Maila gärna in till mig om ni ställer upp så ska ni belönas med en shoutout i podden 🙂

Intervjun med Nicklas spelades in på Clarion Hotel Sign.

Fotografiet är Nicklas eget och taget i Tadzjikistan 2008.

Lyssna på acast

 

7 replies »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.