Avsnitt 166, Fredrika Ek, del fem!

Foto 2018-02-08 11 57 30

”Under resan har jag varit tjejen som har allt och som inte ber om någonting. Jag mötte människor som i våra ögon inte har någonting men hellre än att gå och lägga sig mätta så delar dom sin mat med mig. Någons farmor går ner till byn och hämtar vatten bara för att jag ska kunna duscha. Det där sker ofta med orden ’Men du skulle ju ha gjort samma sak för mig!’

Samtidigt sitter jag och scrollar i nyhetsflödet över vilka europeiska länder som slagit upp stängsel för människor som nu flyr på liv och död till oss som har allt men som inte vill böja en tum på vår levnadsstandard.”

Hur summerar man en resa runt jorden på en cykel? Det vet inte ens Fredrika Ek, som exakt tre veckor efter att ha spenderat 1042 dagar i en cykelsadel genom 45 länder intervjuas av mig inför publik på Downtown Camper i Stockholm.

Jag har fått förmånen att följa Fredrika Eks färd runt jorden genom inspelningar över nätet från Bangkok, Lake Wanaka i Nya Zeeland och från Quito i Ecuador. I den femte inspelningen med Fredrika Ek har hon återvänt hem.

Eller har hon?

Vi pratar om alla möten, intryck och tankar. Om hur hon ska kunna landa efter tre år utanför den isolerade bubbla som nästan alla andra lever i. Om insikter, ångest och hopp. Om överflöd, underskott och om att bli utsedd till Årets europeiska äventyrare.

Och inte minst om att samla in nästan en miljon till förmån för ActionAid.

”En ganska komisk grej som har följt mig under hela resan att alla är så rädda för sin granne! När jag kom söderut i Europa till Balkan – ja då är det liksom ’hit men inte längre!’ vid varje gräns. Slovenien? Underbart, men akta dig för Kroatien! Sen i Kroatien var det ju jättefint men då skulle jag dö i Bosnien istället. Montenegro? Kommer aldrig att gå – för att inte tala om Albanien… Och när jag i Grekland sa att jag skulle in i Turkiet ville dom nog börja rista min gravsten redan då…”

This slideshow requires JavaScript.

Intervjun är inspelad på Downtown Camper by Scandic och den kan du hitta där du lyssnar på dina poddar.

Missa inte mina tidigare intervjuer med Fredrika:

Läs mer om avsnitt ett.

Läs mer om avsnitt två.

Läs mer om avsnitt tre.

Läs mer om avsnitt fyra.

Originalfoto © Fredrika Ek / thebikeramble.com

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone.

logga

rädda_vintrarna_FB

NGE_Logotype_RGB

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.