Avsnitt 165, Henrik Westling!

Fil 2018-01-29 11 29 31

“Man fick verkligen upp ögonen för hur mycket bra skidåkning som det verkligen finns i Jämtland. Det är klart att det finns en del ‘strafftoppar’ som bara var långt att gå till men kartor säger verkligen inte allt – 200 höjdmeter i extremt rolig terräng kan ju vara hur bra skidåkning som helst. Så av dom där 178 topparna var det minst 150 stycken som verkligen var värt det ur ett skidåkningsperspektiv.”

Henrik Westling har drömt om alpinism ända sedan han var liten. Efter att nyligen storstilat ha genomfört Sarektraversen i kanonförhållanden tillsammans med toppturskumpanen Mattias Skantz börjar verkligen hans drömmar verkligen att slå in.

Till vardags är Henrik butikschef på Naturkompaniet i Östersund, men balans är viktigt i hans liv och därför blir klättring, skidåkning och alpinism alltid en hög prioritet för honom.

Vi pratar om hans uppväxt, om att ockupera garaget med utrustning för insektssamling, om att drömma om alpinism redan som tolvåring och givetvis om Henriks långa projekt att bestiga alla toppar i Jämtlands län – ett projekt som resulterade i en kortfilm för Black Diamond TV.

Vi pratar om att tillsammans med Mattias Skantz köra Storådörren i Lunndörrsfjällen, vi pratar om prylnörderi, om lättvikt vs normalvikt och om utvecklingen av topptursutrustning. Om att känna sig exponerad och utlämnad, om det bästa med toppturer, om skidalpinism, om Sweden Skimo Girls och framtiden för skidalpinism i Sverige.

“Det låter kanske konstigt att säga men det kunde nästan kännas klaustrofobiskt trots att vi befann oss så fritt som man någonsin kan vara. Men när man vet att det är minst femton timmars väldigt hård vandring och klättring åt vilket håll som man än vänder sig för att komma till någon slags trygghet om något skulle hända. Det kan göra att man nästan känner att man inte har något val – det är bara att gå framåt.”

This slideshow requires JavaScript.

Intervjun är inspelad på House Be i Åre.

Originalfoto © Mattias Fredriksson / mattiasfredriksson.com

Gillade du det här avsnittet kan jag även rekommendera mina intervjuer med Nicklas Blom, med Emelie Forsberg, med Christine Hägglund eller med Tim Bogdanov.

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone.

rädda_vintrarna_FB

NGE_Logotype_RGB

Categories: Uncategorized

1 reply »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.