Avsnitt 164, David Kantermo!

Foto 2018-01-23 11 25 25

“När jag var liten, sådär vid tolv – tretton års ålder, och då vi för första gången fick nycklarna till skotern – då drog jag alltid upp på fjället då det var storm. Jag älskade att vara där och få känna mig lite lost, så plötsligt kände man igen någon björk eller något så man kände igen sig. Jag tycker fortfarande att det är en väldigt skön känsla att vara ute då det är storm, bara man är rätt klädd och har koll på läget.”

“Står utanför i en Panda!” textar David till mig när han kommer och hämtar upp mig i byn för att dra iväg till Hemma-hos reportaget.

Jag kastar in ryggsäcken med dator och mikrofoner i Fiatens baksäte, sätter mig sedan i passagerarsätet inklämd mellan ett par långa skidor, Davids skägg och ett stort leende.

2017 blev David Kantermo utnämnd till Årets eldsjäl av Åre Destination – något som känns extremt välmotiverat och som gjorde mig extra glad över att ha bokat honom som den första intervjun här i byn.

För många kan kanske David vara känd för videoklipp på sjösurfning i Jämtland, skridskoåkning på E14 eller årens första skidfilmer från Åreskutan. Jag gissar att många känner till David, men det är inte lika många som har den större bilden – och då kommer den här intervjun väl till pass.

Intervjun med David är också en historielektion i modern skidhistoria.

“Vi fick ju inte sätta upp rails i backen och det blev ju tvärnej, man kunde ha stål och skrot i backen. Då åkte vi till Roine och Dan Lang för att låna hans svets. Jag tror att vi svetsade hål i hur många byxor som helst med alla svetsloppor för vi fattade inte hur den funkade. Men vi fick ihop någon slags kreation som vi band fast bakom bilen som vi körde upp till Rödkullen. Vi fick mycket skit för det, men samtidigt såg de ju att ungdomar flockades runt den där.”

Vi pratar om att vara en tredje generationens Årebo, om att lära sig älska elementen och busväder redan som litet barn. Om den livslånga vänskapen med Henrik Windstedt, hur de tillsammans lekte sig fram med skidor i skogarna för att till slut kunna leva på sin passion och hur leken sedan bara fortsätter. Om att droppa sexmetersklippor som liten grabb, om att bli jagad av snowboardåkare och att på egen hand svetsa fram Åres första rail som installerades i kamp mot liftägare och pistmaskinsförare. Om den gången de fick ett samtal från en skidåkare från Mora som tydligen var väldigt bra på att hoppa med skidor, om att leva i tre dagars skräck för att bli utvisad från OS i Sotji och om hur getter skulle kunna förbättra friåkningen på Åreskutan.

Under vår intervju får även David besked vis sms om hans tidigare adepter på det norska puckellandslaget ska få en plats till OS i Sydkorea eller inte.

Ett stort tack till Sunfleet för hjälp med flytten upp till Åre – med bilpooler i över 50 orter runt om i Sverige är de i kombination med tåg en helt förträfflig pusselbit för ett både hållnbart och flexibelt liv där man slipper krångla med besiktningar, biltvättar och dyra parkeringsavgifter.

Originalfoto © David Kantermo

Gillade du det här avsnittet kan jag även rekommendera mina intervjuer med Mattias Fredriksson, Reine Barkered, men systrarna Borgström, med Marja Persson eller mer Evelina Nilsson.

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone.

rädda_vintrarna_FB

NGE_Logotype_RGB

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.