Avsnitt 145, Mattias Fredriksson!

“Jag minns så väl när jag fick den första bilden publicerad i Åka Skidor; vi hade haft lunch och jag hade precis varit och hämtat posten och då hade det nya numret kommit ut. Där hade jag mina två första bilder från Extrem NM och då kände jag verkligen ‘wow, det var häftigt’. Två år senare hade jag min första bild publicerad i POWDER Magazine”

 

Mattias Fredriksson är en av världens absolut största MTB- och skidfotografer. Hans bilder har varit en starkt bidragande orsak till att sätta Sverige och många svenska åkare på kartan.

På grund av hans jobb befinner han sig på resande fot under stora delar av året och det har stundtals varit svårt att få fatt på honom, därför var det superkul att vi kunde träffas då jag var på inspelningsturné i Åre.

Jag satte upp mikrofonerna i Holiday Clubs nya yogastudio med utsikt över Åresjön och med två koppar kaffe och vi började prata om hans extremt långa karriär med oräkneliga bilder och omslag för Åka Skidor, Fri Flyt och internationella magasin som Bike Magazine och Powder Magazine.

Vi lyckas spela in ett extremt långt avsnitt då vi pratar om sin uppväxt i Småland långt från höga berg, om att börja med skidåkning och att som liten bygga om cykeln för skogsåkning. Om att göra egna tidningar och fanzines, börja jobba på den lokala tidningen och att tjata till sig ett reportage om den svenske skidfotografen Lars Thulin. Om Riksgränsen, om jobbet på Åka Skidor, om Åre, om döden i bergen och om skillnaden mellan att plåta skidor och cykel.

Fotografen Mattias Fredriksson in action då han plåtar Chad Sayers. Fotad av Sandra Lahnsteiner i Zürs am Arlberg, Österrike.

Tack till Sunfleet för hjälp med transporter för det här avsnittet!

Podcasten Husky spelas i år in med stöd från Naturkompaniet och Holiday Club i Åre.

Originalfoto © Elle Cochrane

Om du gillar detta avsnitt kan jag även rekommendera avsnittet om Felix Oppenheim, Fredrik Schenholm eller med Claes Grundsten.

 

 

3 replies »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.