Avsnitt 146, Fredrika Ek del fyra!

“Sydamerika var riktigt bra! Alltså jag vet inte riktigt vad jag hade för förväntningar egentligen men de överträffades oavsett. Anderna tar. Inte. Slut. Och alla mina starkaste upplevelser har varit i de här höga bergsområdena som Pamirbergen i Tadzikistan eller längs med Tibetanska högplatån i Kina så har det varit de här gångerna som jag inte kan sluta le, och här får jag göra det helt utan slut. Det är en oändlig lekplats med bergspass över 4 500 meter och det tar inte slut!”

Av alla som jag träffat och intervjuat är Fredrika Ek från Sundsvall en av de som gjort starkast intryck på mig och det blir därför extra roligt att få följa hennes resa på cykel runt jorden på ett tusen dagar i ett fjärde avsnitt.

I det förra avsnittet pratade jag med Fredrika då hon tog igen sig i Lake Wanaka, NZ. Då skulle hon flyga till Sydamerikas sydspets och när jag i detta avsnitt pratar med henne sitter hon på ett vandrarhem i Quito i Ecuador. Nästa etapp på hennes resa är Togo i Västafrika.

Vi försöker summera hennes resa från den sydligaste punkten i Chile upp till Quito i Ecuador där hon nu kurerar en förkylning och preppar cykeln inför resan till västafrika. Hon har nu passerat 40 000 kilometer i sadeln. Känn på det: 40 000 kilometer.

Om längtan och nyfikenheten inför kulturkrockar, om ödmjukheten att möta människor som lever sina liv ovan molnen och om att rulla utför en 3 600 höjdmeters utförsbacke. Om att cykla på havsnivå efter att ha kämpat på hög höjd och känna sig som en supermänniska och om att dela resan med The Lost Cyclist som Fredrika mötte upp i La Paz.

Fredrika berättar även om varför hon strök USA på sin färdplan för att istället få uppleva Västafrika.

Vi får även en uppdatering från Fredrikas insamling i samarbete med ActionAid som hon driver på The Bike Ramble.

En viktig uppmaning är också att följa Fredrikas helt overkligt vackra Instagramkonto.

Podcasten Husky spelas i år in med stöd från Naturkompaniet.

Originalfoto © Fredrika Ek

Om du gillar detta avsnitt kan jag även rekommendera mina tidigare intervjuer med Fredrika, med Lina Hallebratt eller med Tim Bogdanov.

1 reply »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.