Avsnitt 234, fotografen och filmaren Martin Edström!

Enlight1100

“En självklar faktor med mina projekt är att de ska kännas meningsfulla och att jag faktiskt kan påverka – oftast på gränsen till att vara en aktivist vilket i många journalist och dokumentärkretsar är en ‘big no-no’. Men en gemensam nämnare i de projekt som jag jobbar med är nog att påverka och hjälpa den situation som jag dokumenterar.”

Innan han ens fyllt tjugofem hade fotografen, journalisten och filmaren Martin Edström vunnit priser för sina reportage från flyktingläger på bland annat Malta och ansvarat för National Geographics unika interaktiva dokumentation av världens största grottsystem Son Doong i Vietnam.

Trots hans, i dessa sammanhang, ringa ålder har han redan hunnit med så stora och omfattande projekt att intervjutiden faktiskt inte riktigt räcker till.

Värt att nämna är en av hans mer uppmärksammade projekt från förra året: om “Dragon’s Blood” träden på ön Socotra utanför Jemen, inte ens dök upp under intervjun men är väl värd att läsa mer om på denna länk.

Jag och Martin möts upp på Downtown Camper för att spela in en lång intervju där vi pratar om hans uppväxt i Sollentuna med föräldrar som tidigt drog med hela familjen på resor runt hela världen. Om hur han upptäckte fotograferande mycket tack vare hans farfars gamla kamera och gamla objektiv som han fortfarande använder ibland. Om att koppla historieberättande till fotograferandet, om att jobba på SVT och rapportera från rättegången mot Martin Schibbye och Johan Persson på plats i Etiopien.

Martin berättar om ett avgörande “Justin Bieber moment”, om att skildra flyktingkrisen från flyktingars perspektiv och hur hur datorspelandet öppnat upp hans ögon för ett mer interaktivt narrativ och hur han sedan applicerade det på journalistiken. Detta ledde till skapandet av ett interaktivt reportage om ett flyktingläger på Malta som gav honom uppmärksamhet och fotopriser och i förlängningen öppnade upp möjligheterna för att jobba i stora, internationella projekt.

This slideshow requires JavaScript.

*    *    *

En stor del av intervjun går åt till att prata om dokumentationen av grottan Son Doong i Vietnam så missa inte dom fantastiska bilder som Martin tog för National Geographic där du kan klicka dig fram och titta på grottan, från insidan, i 360 grader.

“Det är sådana sjuka kontraster i den här grottan: i ena kammaren är det som en stor mörk katedral som man måste lysa upp med lampor men i nästa kammare kliver du in i en ‘Jurrasic Parkvärld’ eftersom taket har rasat in för 500 000 år sedan och nu växer det en djungel där.”

Missa inte heller 360 graders videoprojektet när Martins team följde en lejonflock i South Luangwa National Park i Zambia.

*    *    *

Podcasten Husky spelas in i samarbete med Naturkompaniet.

Intervjun är inspelad på Downtown Camper i Stockholm.

Missa inte heller min intervju med Jens Assur, Mattias Fredriksson, Emma Svensson eller med Sophie Odelberg.

Originalfoto © Martin Edström / IVAR Studios

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone. Ni kan även lyssna på Husky direkt i Spotify.

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.