Avsnitt 233, Coronapandemi och frön till förändring. Samtal med Eva Karlsson, Oskar Kihlborg, Peter Sandahl och Erik Huss!

Enlight1079

“Ok Erik, vilka skulle du vilja ha med dig i en diskussion om situationen just här, just nu, med Covid-19 som inramning och kanske med fokus på Outdoorbranschen?”

Svaret kom sekundsnabbt:

“Peter Sandahl, Eva Karlsson och Oskar Kihlborg. Vore även kul om jag också fick vara med på ett hörn”

“Åh fasen, sicken laguppställning!” svarade jag. “Det är ju som ‘The Highwaymen’ fast med lite annan inriktning!” fortsatte jag eftersom jag visste att Erik är en stor fan av Country.

För er som inte vet det så var The Highwaymen en amerikansk supergrupp bestående av Willie Nelson, Waylon Jennings, Kris Kristofferson och inte mins Johnny Cash. För mig kommer dom för evigt vara odödliga i form av låten Highwayman som släpptes 1985.

Erik blev givetvis stormförtjust över min liknelse och sagt och gjort: två veckor senare möttes hela gänget på Rosendals trädgård på Djurgården.

Coronakrisen påverkas oss alla och jag är nog inte ensam om att grubbla över vad allt detta kommer att betyda i såväl kort som långt perspektiv. Lyxen med mitt jobb är att jag kan använda detta som förevändning för att samla ihop skarpa och dynamiska personer för att ventiler tankar, oro och söka efter mening.

“Det är klart att det absolut inte har varit lätt att ställa om till hållbart i ett system som är designat för att behålla oss som ohållbara – men den resan har varit magisk.”

Eva Karlsson har jobbat på Houdini Sportswear i tjugo år och är företagets VD. Genom hennes kontakter på Rosendal fick vi spela in vårt samtal i ett oerhört mysigt växthus bland de sagolika trädgårdarna.

“Det är ett enormt problem att vi, efter finanskrisen, byggde upp enorma skuldberg på nationell nivå – men att vi efter en enormt stark högkonjunktur inte har lyckats att bli av med det problemet. Nu kommer nästa kris och vi gör på samma sätt. Vi har byggt upp en skulddriven ekonomi på ett globalt plan.”

Peter Sandahl är hållbarhetschef på Nordea Liv och Pension och blev intervjuad i avsnitt 196, bland annat för sitt projekt Climb for Climate som nu, som så mycket annat, är satt på paus. Jag beskriver honom ofta som “den enda av Huskys gäster som har ett riktigt, RIKTIGT jobb”. Peter sitter även i styrelsen för Protect Our Winters Sweden.

“Vad som skulle stå på mitt plakat den första maj? ‘Don’t panic'”

Oskar Kihlborg behöver ju egentligen ingen presentation i dessa sammanhang, men med hans engagemang för klimat, hans driv som fotograf, föreläsare och med gedigen erfarenhet från expeditioner i fält var han given i detta sällskap.

“Vi är så förskonade från smärta här i västvärlden och med vår livsstil har vi försökt försäkra oss från smärta. Bilen till exempel är ju en väldigt bra symbol för vårt samhälle: vi kör på i våra suvvar med krockkuddar, vi kör ihjäl saker men vi klarar oss. Den här smärtfriheten har gjort att vi har tappat kontakten med naturen.”

Erik Huss är ju känd då han helt nyligen var gäst i avsnitt 224 och i detta sammanhang var han given tack vare sitt jobb som hållbarhetskonsult på det egna företaget Husstainability.

*     *     *

För att försöka hålla någon slags struktur på samtalet så rör vi oss genom tre lager: samhälle, företag och individ. Den röda tråden är förändring, resiliens och hur det som sker kan påverka oss och samhället omkring oss. Med resiliens menas den långsiktiga förmågan hos ett system att hantera förändringar och fortsätta att utvecklas.

Podcasten Husky spelas in i samarbete med Naturkompaniet.

Missa inte heller mitt samtal med Klimatklubben som spelades in hos Naturkompaniet.

Originalfoto © Oskar Kihlborg

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone. Ni kan även lyssna på Husky direkt i Spotify.

Categories: Uncategorized

1 reply »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.