Avsnitt 221, om att göra skillnad, med Klimatklubben hos Naturkompaniet!

Husky omslag 2.001

“Jag tror att vi måste sluta att se oss som konsumenter och istället se oss som användare. Vi ska se oss som att vi är en del av en vara eller ett plaggs stopp på vägen. Saker ska inte ligga i förråd; de ska användas. Problemet i vårt samhälle är att vi konsumerar för mycket och använder för lite – vi måste optimera det.”

Shoppingfenomenet “Black Friday” har sitt ursprung i USA där man i Philadelphia under 1960-talet började uppmärksamma den första shoppingdagen efter Thanksgiving då gator och trottoarer plötsligt svämmade över med människor.

Under 70-talet började man prata om Black Friday i resten av USA och man sade då att det var då som röda försäljningsiffror började bli svarta – alltså då butiker började gå plus.

Till Sverige kom inte fenomenet förrän 2013 men sedan dess har det fullständigt svämmat över våra redan ansträngda kanaler för reklam och shopping utan eftertanke.

Inom Outdoorbranschen har många varumärken valt att gå en annan väg och Naturkompaniet har exempelvis för tredje året i rad en “Green Friday” som motreaktion till andra stora kedjors reakampanjer.

Över hela landet har Naturkompaniets butiker olika erbjudanden, i alla butiker vaxar och vårdas dina kängor, de bjuder på kaffe, i Malmöbutiken anordnas en Outdoor Second Hand, i Umeå repareras ditt plagg och på Kungsgatan 4 i Stockholm bjöd vi in till en frukostintervju med Maria Soxbo, Emma Sundh och Johanna Nilsson som under 2018 startade Klimatklubben.se.

Maria kunde inte komma på grund av sjukdom, men Emma och Johanna representerade mycket bra på plats.

Trion når 35 000 på Instagram, 20 000 på Facebook och har även gett ut boken “Gör skillnad!” där de bidrar med en mycket hjälpfull guide till små och stora förändringar i en mer hållbar riktning.

“Det vi håller på att se just nu är en kritisk massa med alla demonstrationer som pågår – och det är inte så att hundra procent kommer att vara med på en omställning, men så har det heller aldrig varit. Det var en väldigt liten procent som var pepp på allmän rösträtt men man drev igenom det ändå. Det är där vi är idag. Därför måste vi ut och vara högljudda.”

This slideshow requires JavaScript.

Vi pratar om hur de kom in på hållbarhet, hur det är att ställa om sitt eget liv under insyn från tusentals följare, om psykologin bakom förändring, om kognitiv dissonans och om att sätta upp klimatmål för sig själv. Vi pratar om konkreta tips för egen del, om hur du kan inspirera genom frågor och konversation, om att se sig själv som brukare istället för konsument och om vikten av att förändra normerna över vad som anses vara normalt.

*    *    *

Med “Green Friday” som start så har Naturkompaniet byggt upp en fantastiskt fin och stor sida med tips och konkreta råd över hur du kan vårda och reparera din utrustning på Naturkompaniets hemsida. Sedan tidigare går det även att hyra tält på många av Naturkompaniets butiker.

*    *    *

Under samtalet nämner jag en mycket läsvärd artikel från ETC “Stordalen och Persson – det är ni som står för skammen” som jag rekommenderar alla att läsa.

Podcasten Husky spelas in i samarbete med Naturkompaniet och ni hittar alla avsnitt gratis på Spotify, acast eller där ni lyssnar på poddar.

Omslagsfoto © Magnus Ormestad

Missa inte heller mitt samtal med “Portionen under tian” eller andra frukostsamtal på Naturkompaniet som det om hållbarhet och konsumtion med CSR-ansvariga från Haglöfs, Fjällräven, Houdini och Peak Performance.

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone. Ni kan även lyssna på Husky direkt i Spotify.

Categories: Uncategorized

2 replies »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.