Avsnitt 222, viltplockaren Niki Sjölund!

Enlight954

“Förrådet av mat i naturen är ju enormt stort – och kockar är ju lite som folk i allmänhet att man kanske har fem olika svampar som man är van att jobba med, men i Sverige har vi ungefär 110 olika sorters ätbara svampar. Därför försöker jag ju genom att lära ut att få alla att kunna använda så mycket mer.”

En lördag i oktober åkte jag ut till Gömmarens naturreservat utanför Stockholm för att möta upp med viltplockaren Niki Sjölund, på instagram kanske mer känd som @neonatur.

Vi tillbringade förmiddagen med att plocka lite trattkantareller och lite våtarv, eller “nate” som jag kallade det, som Niki sedan tillagade en helt otroligt god kantarelltoast av – givetvis över öppen eld.

Den långa intervjun är som vanligt inspelad på acasts studio, men kortare inspelningar skedde runt lägerelden.

Niki har även skrivit boken Vildplockat som finns att köpa på Naturkompaniet. Under intervjun berättar han även lite om kommande bok som kommer ut under 2020.

Vi pratar om hans uppväxt i Åsele, uppväxten med fiske och strövtåg i skogarna, om att hamna på Hotell och restaurang  på gymnasiet och om längtan bort från den lilla byn. Om att hamna i Stockholms restaurangvärld och platsen hos Niklas Ekstedt som öppnade upp ögonen för Niki som bildade en bro med barndomens skogar och den moderna restaurangmiljön.

This slideshow requires JavaScript.

Om att ta steget att lämna det hetsiga arbetet i köket för att istället förse lyxkrogar med ätbart från skogen, om att hitta inspirationen i upptäckslusten.

Vi pratar även en hel del om att förvalta ett arv, om kunskap om hantverk och vikten av att skapa med händerna.

*    *    *

Vill ni veta mer om Niki kan jag även rekommendera er att kolla in artikeln om honom som nu ligger hos Lundhags.

Podcasten Husky spelas in i samarbete med Naturkompaniet och ni hittar alla avsnitt gratis på Spotify, acast eller där ni lyssnar på poddar.

Alla foton © Linda Svensson / @lindamarielouise_photography

Missa inte heller mitt samtal med “Portionen under tian” med Claes Grundsten eller med Sören Kjellkvist.

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone. Ni kan även lyssna på Husky direkt i Spotify.

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.