Avsnitt 220, om Silk Road Mountain Race med Sue Paz och Marika Wagner!

Enlight947

“Jag ville göra någonting som var längre och tuffare, något som pushade mig. Sju dygn i djungeln räckte inte. Så det här var kanske inte högst upp på min bucketlist – men det klarade helt klart av kriterierna för vad jag ville göra.”

/ Marika Wagner

För ungefär femton år sedan reste jag ensam längs med Sidenvägen – från det kinesiska hållet. Med tåg, skumpiga bilar och bussar längs med vägar där underlaget bredvid vägen ofta såg bättre ut än vägen själv.

Över tibetanska högplatån genom städer som Langmusi, Lanzhou och Dunhuang vidare in i den enorma provinsen Xinjiang och städer som Ulumuqi, det fantastiska Kashgar och den lilla gränsstaden mot Pakistan och Afghanistan: Tashkurgan där berget Muztagh Ata inte är långt bort.

Jag vandrade i ödelagda ruiner, gamla fort, vandrade i gamla grottor där munkar övernattat och mediterat på resor mellan olika riken, där de bundit samman kulturer med varandra – spridit idéer och kunskap som byggt upp vår moderna värld.

Miljöerna, människorna och vidderna gjorde ett outplånligt intryck på mig.

“Sidenvägen” är namnet på den landväg som, sedan över 200 år f. Kr. band samman Öst med Väst och tack vare det utbyte av varor, tankar och vetenskap som den möjliggjorde så går det nog inte att överdriva den betydelse som den haft för mänsklighetens historia.

Längs med Sidenvägen etablerades viktiga handelsplatser, ofta kring oaser i det karga Centralasiatiska landskapet. Kashgar var en sådant plats, Samarkand i Uzbekistan är en annan.

Sidenvägen passerar genom Centralasien – denna vilda, vackra och dramatiska del av världen.

Under slutet av 1800-talet populariserade den brittiske författaren Rudyard Kipling begreppet “the Great Game” om den politiska kampen mellan det brittiska kolonialväldet och Ryssland om inflytande över Afghanistan och kringliggande länder i området. Kampen var en verklighet då och är det fortfarande idag.

Jag har ett starkt intresse för området och därför blev jag extra glad, och avundsjuk, när mina vänner Sue Paz och Marika Wagner genomförde bikepackingtävlingen the Silk Road Mountain Race.

*    *    *

Det tog dom 11 dagar, 10 timmar och 45 minuter att avsluta tävlingen som tog dom 170 mil med  27 000 meters klättring genom ett landskap som kom att testa deras gränser till max.

De korsade mållinjen som fjärde lag och när de gjorde det var dom de första tjejerna att avsluta en tävling som hälften av de startande bröt. Detta är, som man brukar säga,  ingen lek.

Innan vi kommer in på tävlingen pratar jag med Sue, a k a metalheadrunner, om hennes bakgrund inom träning och idrott, hur hon kom in på uthållighetsporter, Adventure Race och hur hon har tagit sig till två pallplatser på XTerra Maui.

Jag pratar med Marika, som jag intervjuat i avsnitt 182, om vad som hänt sedan sist: som att köra Coast 2 Coast på Nya Zeeland, om hur hon vann Åre Extreme Challenge och AR-tävlingen GODZone.

Vi pratar om hur de först kom i kontakt med det som kallas för “the world’s toughest race” samt “the crown of Bike Packing Races” och hur de tänkte innan de hamnade på startlinjen i Bishkek.

“Vi fattade nog inte att det skulle vara så här hårt – det var verkligen ingenting som kom gratis.”

/ Sue Paz

This slideshow requires JavaScript.

Vi pratar om deras taktik att räkna tält och hur många placeringar som de plockade under nätterna för att hålla moralen och energin uppe, om att sjunga på cykeln, om ansökningsprocessen till tävlingen, de höga höjderna, temperaturskillnaderna och givetvis om tankar kring packningen och utrustningen.

Vi pratar träningsupplägg och förberedelser, om hur de som kommer från Adventure Race såg på utmaningen, om likheter och skillnader mellan utmaningarna och om de skulle kunna göra det igen.

“Man tappade lätt perspektiven eftersom så många toppar var på 4,000 meter, så en stigning på tusen meter syns inte ens på höjdkurvan när man drar ut 1,700 kilometer och sju toppar på över fyra tusen meter.”

This slideshow requires JavaScript.

*    *    *

Det var ett oerhört kul avsnitt att göra eftersom tjejerna verkligen har upplevt ett äventyr genom miljöer som är sanslöst vackra, vilda och mäktiga. Själva kärnan av podcasten Husky handlar om drömmen om äventyr – och det är precis som detta avsnitt handlar om.

Ta er tid att titta på filmen om tävlingen 2018 och ja, under intervjun pratar vi om hur man ska tänka innan man ens överväger att ställa upp på denna utmaning.

Podcasten Husky spelas in i samarbete med Naturkompaniet och ni hittar alla avsnitt gratis på Spotify, acast eller där ni lyssnar på poddar.

Omslagsfoto © Silk Road Mountain Race / MADProductions

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone. Ni kan även lyssna på Husky direkt i Spotify.

Categories: Uncategorized

1 reply »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.