Avsnitt 219, Petter Engdahl!

Enlight945

“Jag tror att jag såg en YouTubevideo från vertikalen i Canazei och tänkte att ‘Shit man kan inte springa så snabbt uppför!?’ men det ville jag ju också kunna göra – tänk att få tävla i dom miljöerna. När jag sedan åkte ned till alperna fick jag en till boost att jag verkligen ville testa på det här.”

Jag tycker att det är extra roligt när man får möjlighet att göra hembesök i samband med intervjuer – visst det tar lite mer tid än att bara dra in till en studio i stan men det tillför alltid något. Stämningen blir lite lugnare och kaffet bli lite godare.

I detta fall innebar det en tågresa till Borlänge där Petter Engdahl hämtade upp mig för vidare transport till Torsång där han har vuxit upp.

Ett hemma-hos reportage avslöjar också mer saker: när vi kliver in i föräldrahemmet så gör vi det i en hall som känns mer som en bra utformad värmestuga en sportlovsvecka än en hall i ett bostadshus. På varje krok hänger löparryggor, förstärkningsplagg och ett oräkneligt antal trailskor står uppradade. Precis bredvid dörren står en diskho där man kan spola av smutsiga skor, rakt fram ligger ett hemmagym. Det står klart att man kommit hem till en mycket aktiv familj.

Det har varit kul att följa Petters utveckling och de senaste två åren har han verkligen exploderat i Skyrunningvärlden: rankad tvåa i Skyrunning World Series 2018, fjärdeplats på Limone Skyrace (Kilian Jornet kom in som sexa) , vinst på bland annat Livigno Sky Marathon och inte minst banrekord på Vertical K-banan i Åre så har han nu etablerat sin rättmätiga plats i världseliten.

This slideshow requires JavaScript.

Efter lite dribblande fram och tillbaka lyckades vi hitta en tid och plats som funkade för intervju.

“Jag flyttade till Vålådalen egentligen för att kunna få vara på ett ännu längre träningsläger. Och där på fjällstationen fick jag verkligen optimala förhållanden för att träna och utvecklas med bra mat och lite jobb.”

Vi pratar om uppväxten i Torsång utanför Borlänge i en mycket aktiv, stöttande och idrottande familj som gav honom en sund och fin grund i idrotten och en särskilt förkärlek till skidor och löpning. Vi pratar om flytten till Åre och att gå skidgymnasiet i Järpen, om att jobba som dräng på Vålådalen där han jobbade i ersättning mot mat och husrum – bara för att ha nära till fjäll och träning. Om hans intåg i löparvärlden genom Bydalen halvmaraton och om att springa in som trea på Transvulcania i år.

Genom hela intervjun är det mycket fokus på Petter som löpare men vi jämför även längdåkning och löpning.

Vi pratar även om Petters intresse för bild, form och estetik och drömmen om att designa fjällstugor. Bilderna i detta galleri har alla tagits av Petter själv.

This slideshow requires JavaScript.

Omslagsfoto © Phillip Reiter

Missa inte heller avsnittet med André Jonsson, Emelie Forsberg eller med Johanna Åström.

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone. Ni kan även lyssna på Husky direkt i Spotify.

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.