Avsnitt 216, André Jonsson!

Husky omslag.001

“Jag körde mitt första Skyrace 2014, det var i Zermatt och jag kommer ihåg hur jag tyckte att det var det brantaste tävlingen som man kunde köra. Men sist som jag sprang den insåg jag att det faktiskt är den flackaste i cirkusen.”

André Jonsson passar på många vis inte in i den klassiska mallen för en Skyrunner: han springer inte för njutning – han springer för att han vill bli snabb.

Som fyraåring flyttade han upp till Jämtland med familjen och han har vuxit upp i den lilla byn Klocka vid Ånn. Föräldrarna drev en kennel med Siberian Huskies och var aktiva med att köra hundsläde – för André blev det istället längdskidor.

Idag har han etablerat sig som en veteran inom skidalpinism och han tillhör världseliten inom Skyrunning där han har placerat sig i toppen med de bästa.

Hör en lång intervju där vi pratar om vägen från längdskidor till löpning, via cykling, och hur han hittade till Skyrunning.

“Jag hade trott att myrlöpning kompenserade för höjdmeter – men efter det så insåg jag att ska jag springa höjdmeter måste jag träna höjdmeter också.”

Vi pratar om träning, disciplin och varför han löper. Om att vara mentalt stark eller svag, om att bryta lopp och hur han väljer ut tävlingar. Om tidiga upplevelser från Skyrunning, om Madeira Skyrace och om hur han kommer att lägga upp träning och tävling inför 2020.

Vi pratar även om det nästan mytiska Sweden Skyrace från 2014 och som bonus kommer en gammal och hittills outgiven inspelning in i avsnittet.

“Jag är nog inte riktigt där som många andra att löpning i bergen är så poetiskt och vackert – jag springer där för att jag vill bli bra på det.”

Vi pratar om det svenska löparundret, om hans väg in i skidalpinismen och tiden då man fick modda sin egen utrustning med att borra i pjäxor och gjuta egna pjäxskaft i kolfiber. Om Keb Classic, om framtiden för sporten och varför han kan vara skyldig till att ha etablerat den vanligaste typen av SkiMo-tävling idag: samla varv i slalombacke.

Intervjun är inspelad på Holiday Club Åre.

Även ett stort tack till KIA Motors Sweden för hjälp med intervjuturnén genom en KIA Optima SW Plug-in hybrid.

Originalfoto © Fjällmaraton

Missa inte heller intervjun med Emelie Forsberg, Mimmi Kotka, systrarna El Kott Helander, med Ockelbomaffian eller med Max King.

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone. Ni kan även lyssna på Husky direkt i Spotify.

holiday_clube_are_mountains

Categories: Uncategorized

5 replies »

  1. Hej. André talar om en youtube han följer som stretchprogram. Det skulle vara intressant att veta vilken?
    mvh smärtsamt orörlig multisportare

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.