Avsnitt 217, Johanna Åström!

Enlight920

“När jag i somras kom ned till Spanien för att springa Buff Epic Trail  så var det nog inte många som visste vem jag var – många var nog även  förvånade över att se mig leda mer än halva tävlingen och det var väldigt skönt att få springa helt utan några förväntningar och komma in som tvåa.”

När jag för sex år sedan träffade Emelie Forsberg för första gången pratade hon i intervjun om hennes naturliga och kravlösa kärlek till löpningen – samt att hon då kunde uppleva att hon ännu inte hörde hemma på de stora internationella tävlingarna.

När jag under hösten 2019 möter upp med Johanna Åström kan jag få lite samma känsla: hon står verkligen med bägge fötterna på jorden och har tagit ett kliv in i en värld som innebär pallplatser och potentiella stora samarbeten. Hon delar inte bara kärleken till löpningen och bergen med Emelie – hon trivs även väldigt bra med händerna djupt begravda i en kaksmet.

När hon i somras ställde upp på Hamperokken Skyrace i Tromsø, krossade hon inte bara motståndet – hon satte även nytt banrekord på en bana som dragits av Kilian Jornet och Emelie Forsberg.

“Jag drivs mycket av att utvecklas och vet att jag har mycket att lära. Även om jag har blivit någon slags favorit så försöker jag inte att se mig som en sådan.”

Det är svårt att hålla tillbaka förväntningarna på vad Johanna kommer att leverera för resultat och bedrifter framöver, kanske därför är det extra kul att få höra hur lugnt hon själv ser på sin framtida utvecklingen och den avslappnade filosofin som hon har omkring detta.

This slideshow requires JavaScript.

Jag får uppfattningen att Johanna verkligen lever i nuet – sannolikt en av många faktorer bakom hennes framgång.

Över en kopp kaffe och en hembakt kaka pratar vi om Johannas uppväxt på en bondgård med mjölkkor utanför Sundsvall. Om hur hon som liten följde med in i ladugården för att handmjölka korna och mata kattungarna med mjölk. Om hur hon hamnade i orientering med familjen men att löpglädjen hela tiden kändes viktigare än att lära sig läsa karta.

Om drömmen om bergen, säsongarlivet och hur hon hamnade på 35:e plats på sitt första Vasalopp. Om att upptäcka motbakkeløp, se glädjen i att tävla bland bergen och den roll som Emelie Forsberg och gänget i Moonvalley har betytt för hennes inspiration.

*    *    *

Jag spelade in intervjun med Johanna då hon var på besök hos familjen i Sundsvall. För mig var det på vägen hem från Åre då jag hade lånat en Kia Optima SW Plug-in hybrid.

Eftersom svenskarna kör i snitt 3,3 mil per dag är just en elhybrid ett mycket bra alternativ och det var därför som jag ville prova på det för några dagar. Visst, för långa resor som upp till Åre blir man beroende av bägge motorerna, men elmotorn avlastar och gör bilen mycket mer bränslesnål. Det går ju även att ladda upp batteriet vid nästan varje lunch- eller fikastopp och detta håller ju bensinförbrukningen nere på ett minimum.

Väl hemma kunde jag köra alla Stockholmsresor enbart på batteriet då räckvidden är 62 kilometer.

Hälften av KIA:s bilar är elektrifierade idag och inför nästa år eller 2021 räknar man med att sju av tio är det – detta gör att KIA är det topp-tio bilmärket i Sverige med lägst utsläpp av CO2.

Originalfoto © Diego Escobedo från Buff Epic Trail

Missa inte heller avsnittet med André Jonsson, Jejje Asp, Emelie Forsberg eller med Mimmi Kotka.

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone. Ni kan även lyssna på Husky direkt i Spotify.

Categories: Uncategorized

1 reply »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.