Avsnitt 215, Maria Pietilä Holmner!

Husky omslag.001

“Jag har nästan skämts ibland för att jag kanske upplevts som ofokuserad under åkningen, men jag har tillfällen då jag sett och hört min tränare och skulle egentligen ha kunnat vinka åt honom, eller ha kollat på storbildsskärmen om den vore vinklad åt mitt håll – men det är även då som jag gjort mina bästa resultat”

Hon har vuxit upp i Umeå men kallar nu Åre för sitt hem som hon älskar mer och mer för varje dag – och det är i Åre som vi möts upp för intervjun på Holiday Club.

När Maria Pietilä Holmner var sexton år kom hon med i det svenska alpinlandslaget och detta blev starten på en mycket imponerande och mer än sexton år lång skidkarriär som avslutades 2018.

Det här blev ett långt samtal om hennes väg in i proffslivet, om att väga för- mot nackdelar och varför hon valde att inte gå skidgymnasiet. Om drivkrafter, om att behålla motivation och drivkraft som ung utövare och vilka misstag som kan ske längs med vägen. Om varför portåkning har en så mycket mer glammig stämpel än exempelvis längdåkning, om skillnader i skidkulturer mellan längder och statusen på åkarna i alpländerna.

“Jag fattade ju själv även om ingen sagt det rakt ut; men det gick ju inte längre att åka. Jag fick lite tidspress då de behövde veta om jag skulle åka OS eller inte. Jag testade in i det sista men visste samtidigt att det inte skulle gå. Men mitt avslut hade inte kunnat bli bättre och jag ångrar inte en sekund av min karriär då jag körde på så hårt jag kunde och testade max vad som gick.”

Vi pratar om hur det känns att hålla mentalt fokus under tävling, om det ständiga hotet från skador, om hennes tankar om de skador som hon drabbades av och hur det till slut gjorde att hon valde att avsluta karriären.

Utöver skidåkningen blev Maria extra intressant för mig då hon i somras ställde upp i Nordic Islands Adventure Race – Valhalla. Tillsammans med tre tjejer från Holiday Club tävlade de i sjuttio mil mellan Åre och Ålesund i laget Team Holiday Club / 700 K Adventure.

IMG_4342

Foto av Simon Bo Silverdahl

Hör om alla förberedelser, hur hon för första gången hörde talas om tävlingen, om Äventyret, rädslan för skavsår, om hallucinationer, om varför hon försökte beställa 120 meter prusiksnöre och att svetsas samman under sju dygn.

Med i laget var även Holiday Clubs VD Pernilla Gravenfors. Hör även om hennes upplevelse och tankar både under och efter avsnittet.

“Vi pratade med varandra under raftingen och försökte hålla oss vakna – men jag ser ju plötsligt att det är en massa djur överallt. Det är hundar, det är katter, det är krokodiler och flodhästar och jag bara ‘Alltså tjejer vill ni höra vad jag ser?’ och dom bara skrattar när jag berättar.”

Även ett stort tack till KIA Motors Sweden för hjälp med intervjuturnén genom en KIA Optima SW Plug-in hybrid.

Originalfoto © Nisse Schmidt

Missa inte heller intervjun med Marias sambo Hans Olsson, eller avsnittet med Mattias Hargin, Marja Persson, Staffan Björklund eller med Gabriella Edebo.

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone. Ni kan även lyssna på Husky direkt i Spotify.

holiday_clube_are_mountains

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.