Avsnitt 142, Staffan Björklund!

“Jag faller ju under samma kategori som många andra svenskar eftersom jag också läste Göran Kropps bok. Sedan fick jag faktiskt även träffa honom medans han var kvar och efter det skulle jag ju också klättra Everest…jag skulle också cykla dit och sådana saker. Jag har ju fortfarande inte klättrat Everest och jag har fortfarande inte cyklat till Nepal, men dom här äventyrsdrömmarna har absolut funnits med sedan barnsben egentligen”

 

Under snart två års tid har jag vid ett flertal tillfällen och under olika omständigheter stött på Staffan Björklund. Vi har rest på minst tre träningsresor med Apollo tillsammans, senast till La Pared, och vi har börjat lära känna varandra väldigt väl.

“Du vet väl att ju bättre man känner mig desto längre tid kommer det ta innan jag intervjuar dig?”, har jag sagt till Staffan i säkert ett års tid, men nu stod planeterna i linje och intervjun blev av.

Trots att jag alltså känner Staffan, och trots att jag visste att han har en oerhört bred bakgrund, visste jag ändå inte hur djup och bred intervjun skulle bli. Staffan tävlar inte bara i Adventure Race på elitnivå, han tävlar även i swimrun på högsta nivå, han jobbar som guide i Skärgården, han guidar inom klättring, isklättring och skidåkning i Sverige, Alperna och i USA – det finns helt enkelt inte brist på ämnen att prata om. Vi pratatde till och med så länge att vi drog över den bokade studiotiden och vi tvingades till ett litet hastigt avslut. Det finns med andra ord potential och anledning till ett uppföljningsavsnitt framöver.

“Jag försöker hela tiden hitta ett högre syfte med min träning – jag vill kunna hjälpa andra om det behövs, så ser jag på min kropp. Jag vill vara förbered, tänk om Claes, Rikard eller Marika bryter benet under tävling? Ja då behöver jag kunna släpa ut dom. Du var ju själv med i La Pared när Marika bröt tån och jag bar henne typ sju kilometer genom en öken.”

Vi pratar om hans uppväxt i Järpen och hur han gick från en bullmumsande åskådare till driven hockeyspelare som tog sig in på hockeygymnasiet. Om att brottas med ätstörningar, ifrågasätta sin prestation och att hitta hem till fjäll och berg. Vi pratar om brädspelet Spank the Monkey (såklart) om Tellurides historia, om att guidea Tom Cruise, Jerry Seinfeld och sist men inte minst om Tuggarns kajakutmaningar. Staffan är även en av världens bästa swimrunners och tillsammans med sin sambo Marika Wagner vann dom mixklassen på ÖTILLÖ 2015 och knep silvermedaljen 2016, nu jobbar Staffan under tävlingssäsongen 2017 som banchef och assisterande tävlingsledare. Under vintern har Staffan även tvingats att konfrontera en helt ny typ av utmaning eftersom han tvingats uppsöka läkare för sitt hjärta – mer om det i avsnittet.

This slideshow requires JavaScript.

Vill ni veta mer om Staffan kan jag rekommendera en artikel i Slowtwitch samt en kortare intervju med Staffan i podcasten Om de kan de, kan du.

Det bör även tilläggas att Staffan är en fantastisk fotograf och ni bör följa honom på Instagram och även på Facebooksidan.

Podcasten Husky spelas in med stöd av det nya Holiday Club Åre och Naturkompaniet.

Gillar du detta avsnitt kan jag även rekommendera intervjun med Carolin Holmqvist, Jari Palonen, Mikael Lindnord, Mats Skott eller Michael Lemmel.

Originalfoto © M. Thurk

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone.

naturkompaniet

holiday_clube_are_mountains

acast_black_logotype_R

1 reply »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.