Avsnitt 130, Mats Skott!

fil-2017-01-04-10-13-30

“För mig finns ingen tur och otur i en tävling utan det handlar om hur väl förbredd du är, då skapar du den ‘tur’ som andra pratar om. Det handlar om att förbereda sig och sedan släppa loss den här kraften. Hjärnan är full och muskler, lungor och hjärtat är förberett. Att sedan att få släppa lös den där kraften tycker jag är en så härlig känsla”

När han gick i skolan blev han lite skämtsamt kallad för “Monsieur Mats” på grund av hans förkärlek för en klassisk och elegant klädstil. Idag lever han som gårdskarl och bonde på Brattlandsgården i undersåker utanför Åre. Han är en av två tävlingsledare för ÖTILLÖ och han har en mångårig karriär som professionell multisportare och Adventure Racer bakom sig.

Efter att ha tagit examen från skidskyttegymnasiet flyttade Mats till Chamonix på nittiotalet för att hänge sig åt klättring och alpinism. Där mötte han Michael Lemmel och tillsammans inledde de en mångårig karriär inom Adventure Racing med bland annat de episka tävlingarna Raid Gauloise och Eco Challenge. Idag driver de tillsammans den inte helt okända tävlingsserien ÖTILLÖ.

“När startskottet gick var det som om man gick in i, kanske inte i Alice i underlandet, men i Äventyrslandet. Du glömde bort tid och rum, du glömde bort var på jordklotet som du var – du var i Äventyrslandet! Så för mig handlade det helt klart om upplevelsen trots att man självklart även ville vinna”

Vi pratar om livet som bonde, om uppväxten utanför Stockholm, om att sy sina egna skidkläder för att få den rätta stilen och om flytten till Chamonix. Om Äventyrslandet, om skidalpinism, om känslan med tävlingar och om framtiden för vårt behov av utmaningar och om framtiden för ÖTILLÖ.

Podcasten Husky spelas in med stöd av Holiday Club Åre och Naturkompaniet. Titta gärna på detta lilla klipp inspelat tillsammans med Fjällräven om Mats och Natashas får som är en del av deras ullprojektet, en kortare artikel om detta finns även här.

Omslagsbilden är tagen i Kirgizistan 2003 då laget kom in på en andraplats på den sista Raid Gauloise-tävlingen.

Gillar du detta avsnitt kan jag även rekommendera intervjun med Michael Lemmel, Nicklas BlomAnders Bergwall, avsnittet om Åre Extreme Challenge eller intervjun med Ninis Rosqvist.

Originalfoto © Mats Skott

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone.

naturkompaniet

acast_black_logotype_R

2 replies »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.