Avsnitt fyrtiofyra, Anders Bergwall!

Photo 2014-06-16 08 50 44

“Det är skillnad att bo med människor som har stora berg precis utanför stugknuten – dom förstår att när dom skottar sin bilparkering på morgonen så förstår dom att nu kan det vara lavinfarligt till exempel. Jag har alltid bott i bergen efter min uppväxt i övre tonåren, jag tycker att det är svårt att vara bergsguide utan att ha bergen utanför stugknuten. Jag vill helt enkelt bo där jag ser fjällen och bergen, man känner sig som en del av det och det lockar och ger inspiration att komma ut på tur”

Under en fantastisk resa till Svalbard tillsammans med Arctic Guides intervjuade jag Anders Bergwall – Sveriges förste UIAGM-certifierade bergsguide.

Anders berättar om sin uppväxt i Sala, om hans livslånga kärlek till berg och natur. Om hur han som barn såg filmen En bergsguides död (La mort d’un guide) och hur detta fick upp hans ögon för bergsguideyrket. Vi pratar om vad det innebär att vara bergsguide, om Anders väg att tillsammans med vänner driva genom en svensk bergsguidecertifiering och den Svenska Bergsguideorganisationen.

Anders berättar även om hans kärlek till Arktis och Grönland dit han även arrangerar resor och expeditioner.

Intervjun är inspelad på bryggan till den underbara skutan M/S Origo på vår färd längs med Svalbards västkust.

Originalbilden är tagen från en av de finaste åken på vår Svalbardresa.

Fotografi © Johan Nilsson / Arctic Guides

Lyssna på acast

ag_logga

12 replies »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.