Avsnitt 102, Finnmarksløpet!

Foto 2016-04-15 10 31 22

“Det er en helt fantastisk naturreise, du får hav, du får fjell, du får vidder, du får skog, du får opp og du får ned. Det er helt enormt, og nordlyset kan komme og sola kan komme. Stormen kan komme med masse snø og du må bare være klar for det meste.”

När jag för över tre år sedan valde att kalla denna podcast för Husky var det för att jag verkligen inte kunde tänka mig en bättre symbol för de människor och de aktiviteter som jag ville porträttera. Efter att på nära håll ha fått bevittna riktiga slädhundar blev jag åter igen lycklig över att jag valt att döpa denna podcast till Husky.

Tack vare Innovasjon Norge fick jag i år möjlighet att åka långt norrut till den lilla staden Alta vid Finnmarksvidda där start och mål går för Finnmarksløpet. Tävlingen har arrangerats varje år sedan 1981 och tävlingen är uppdelad på en distans på 500 kilometer och en på 1 000 kilometer, män och kvinnor tävlar i en och samma klass. Det finns även en juniorklass som tävlar med max sex hundar på distansen 200 kilometer.

Trine Lyrek, ena halvan av Trasti og Trine, är en rutinerad förare som har tävlat i både Finnmarksløpet och Iditarod. I år tävlar hon inte, men hennes dotter Hanna vann juniorklassen och fler av Trines hundar tävlade i andra spann – möt bägge i detta avsnitt. Jag pratar även med Harald Tunheim, en veteran som vunnit Finnmarksløpet och som deltagit på Iditarod.

Följ med reportaget från norr och få en inblick i inte bara Finnmarksløpet, utan även i livet omkring hundarna, hundspannen och dess plats i vårt friluftsliv.

“Du trener og får ett godt hundespann og ett godt hundespann er også det beste turspannet. Ett spann som er godt trent etter Finnmarksløpet og de andre store løpene. Så har vi jo to, tre måneder her i Finnmark som vi fortsatt kan utøve dette friluftslivet og dra på tur, isfiske og bruke disse topptrente hundene til å bare kjøre hvor vi vil og er fri til å gjøre hva vi vil.”

This slideshow requires JavaScript.

Ordlista för alla svenska lyssnare: bikkjer betyder hundar 🙂

Gillar du detta avsnitt kan jag även rekommendera mina reportage från Svalbard, Island och glaciärsäkerhetskursen i Tarfala och intervjuer med bland andra Nicklas Blom och Anders Bergwall.

Podcasten Husky görs i samarbete med Lundhags. Extra tack till Innovasjon Norge för hjälp med just detta avsnitt.

Originalfoto © Magnus Ormestad

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone.

lundhags

acast_black_logotype_R

1 reply »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.