Houdini Sportswear vinner H&M & ELLE Conscious Award på Ellegalan 2017!

elle

“En pionjär inom hållbarhetsarbete, som fortsätter att flytta fram gränserna och med sin höga ambitionsnivå både utmanar och inspirerar oss andra. Hållbarhet är en självklar del i allt företaget gör – från designprocess och materialval till möjligheterna att förlänga livet på enskilda plagg och i slutskedet återvinna dem till något helt nytt. Ett cirkulärt arbete för en hållbar livsstil! Årets vinnare av H&M och ELLE Conscious Award är Houdini”

Veckan avslutades med en oväntat glamourös touch då jag som inbjuden till ELLE-galans pressfrukost fick motta nyheten att Houdini Sportswear vinner det prestigefyllda priset H&M & Elle Concious Award med juryns motivering ovan. ELLE-galan fyller i år tjugo år och galans syfte är att premiera den svenska modebranschen. H&M & ELLE Conscious Award är ett av femton priser som delas ut under kvällen.

Houdini har skapat avtryck, inte bara inom friluftsbranschen, utan i övriga branscher och utmärkelsen från ELLE-galan innebär att än mer uppmärksamhet kommer att falla på det fortfarande småskaliga företaget som kompromisslöst går sin egen väg.

Efter presentationen satte jag mig ned med Eva Karlsson och Mia Grankvist och pratade om deras tankar kring Houdini och varför de vunnit priset.

“Vi har väldigt medvetet valt att inte leta efter hål i utbudet som vi skulle fylla för att nå bra marginaler, utan vi har hela tiden strävat efter att skapa saker som vi själva vill ha. Då har man en vision om en produkt och då gör man allt för att nå den visionen och man kompromissar inte längs med vägen. Visst det kan ta lite längre tid, det kan bli lite dyrare och svårare men det blir så mycket bättre när det blir klart.”

foto-2017-01-13-10-52-21-2

“Våra produkter har alltid varit designade på ett vis för att man ska kunna smälta in i olika miljöer och ändå känna sig lika bra oavsett var man än hamnar oavsett om det är en bar eller en bergstopp. Trots det är det ju inte så att man känner sig hemma i modebranschen, men det är kul att se hur allt blandas upp så mycket mer; mode inspireras av sport och tvärtom.”

Ett initiativ som Houdini har fått mycket uppmärksamhet för är deras olika RE-projekt: ReUse, ReCycle och inte minst Rent som innebär att man kan hyra skalplagg istället för att köpa. Detta tänk kring en delad ekonomi ligger i linje med en helt ny typ av företagande som blomstrat under de senaste åren med exempelvis bilpooler och mer småskaliga nätverk där man kan hyra och låna allt från borrmaskiner till skidutrustning. Att dela ägandet av saker orsakar långt mycket mindre belastning på vår omvärld och är en otroligt mycket mer effektiv hushållning av planetens resurser.

“Om man tittar på den enorma transformation som behöver göras ur ett hållbarhetsperspektiv behöver klädindustrin samarbeta mycket mer. Ta supplychain till exempel, var man producerar, hur man producerar och hur man ska kunna göra det på ett mer hållbart sätt – det måste göras tillsammans, det finns inget annat sätt. Några måste ha visionen och inspirera, och där måste vi träffa alla andra eftersom vi är spridda i olika branscher”

foto-2017-01-13-10-51-21

“Med H&M & ELLE Conscious Award vill vi hitta nya samarbetspartners och eldsjälar som vill samma sak som vi vill. Sedan vill vi komma ut ännu mer eftersom medvetandegraden måste höjas ännu mer – vi vill på ett ärligt vis kunna hjälpa kunderna till ett medvetet val, det är ju verkligen det som det här priset handlar om.”

Ett stort grattis till Houdini som fortsätter att inspirera såväl branschkollegor som kunder. Förra årets vinnare i samma kategori var Filippa K som tillsammans med Houdini sitter i många spännande projekt för att driva utvecklingen åt rätt håll.

Missa inte min intervju med Eva på Naturkompaniet eller det lite längre avsnittet om Houdinis historia.

Originalfoton © Magnus Ormestad

naturkompaniet

acast_black_logotype_R

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.