Avsnitt 144, Sanna och Lina El Kott Helander

“När vi körde Hemavan 24 var det väldigt dimmigt och mycket snö så vi såg ingenting. Vi letade efter en kontroll som tog oss kanske sex timmar totalt – tre timmar för att ta oss upp och tre timmar som vi irrade runt. Med snö och dimma så var allting helt vitt. Så såg vi plötsligt spår i snön och vi tänkte att ‘Ja! Fotspår i snön! De kanske leder till kontrollen!’. Vi följde efter dom där spåren ett tag tills vi plötsligt förstod att det var våra egna spår. När vi sedan kunde se på GPS:en hur vi hade gått så hade vi gått tre hela varv i fina cirklar”

Första gången som jag träffade tvillingarna Lina och Sanna El Kott Helander var uppe i Björkliden 2014.

Jag var där för att spela in en YouTubeserie om Björkliden Arctic Mountain Marathon där vi skulle följa tre lag i olika klasser: ett av de lagen var Sanna och Lina som givetvis sprang den längsta: BAMM70.

För er som inte sprungit BAMM är det en tvådagars fjällorientering där man bär sin egen packning, tält och mat för två dagar och en övernattning. 70-klassen är alltså 7 mil fågelvägen, men i verkligheten blir det nog lätt 4 – 5 mil per dag och allt mellan 2000 upp till 5000 höjdmeter per dag.

Men trots sin ganska ringa ålder brädade Lina och Sanna redan då med råge en mängd lag med, till synes, mer erfarenhet och mycket kaxigare attityd.

Nu börjar de bli ganska stora profiler inom löpning och multisport – de ska nu köra premiären på Åre Extreme Challenge. Utöver det är de otroligt duktiga och kreativa med vegansk matlagning så missa inte att följa deras Instagramkonto som är fullt av färgsprakande inspiration.

Podcasten Husky spelas i år in med stöd från Naturkompaniet och Holiday Club i Åre.

Om du gillar detta avsnitt kan jag även rekommendera avsnittet om Åre Extreme Challenge eller senaste intervjun med Fredrika Ek.

 

 

Categories: Uncategorized

2 replies »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.