Trestegsraketen: Amazing Trail, Bocksten Trailrun and beyond!

En av de största problemen med att följa och övervaka några av världens främsta utövare inom olika äventyr och sporter är att man både inspireras samtidigt som man blir smärtsamt medveten om sin egen ringa förmåga och uthållighet. Ok jag vet – man ska inte jämföra sig med andra hela tiden, men det är svårt att inte stundtals ifrågasätta sin egen plats i tillvaron då man spenderar så mycket tid med att gräva under ytan på livsöden som lever på språng över karga vidder med fjällvindar i håret.

Det positiva är ju dock inspirationen som egentligen är helt gränslös. Genom mitt jobb får jag komma helt otroliga människor inpå livet som bygger sina karriärer på snudd på omänskliga prestationer. Inspirerad av dom ger jag mig gärna ut i rörelse och bejakar de sidor av mig som trivs som bäst längs med stigar omgiven av ändlösa horisonter.

Av alla aktiviteter som jag kommer i kontakt med är det toppturer och traillöpning som jag känner mig mest hemma med och jag har sprungit tre lidingölopp, BAMM 50 och några mindre lopp som Vildmark15 och givetvis Husky Trail.

För att motivera mig lite extra och för att jag inte bara ska känna mig som en slags skrivbordskommentator är nu planen för sommaren att köra en liten trestegsraket som redan inletts med Amazing Trail 21km och som kommer att avslutas med Tromsdalstind Skyrace uppe i Tromsø – 28 km och 2,000 höjdmeter.

Hellasgården ligger ca 7 km löptur från mig och Nackareservatets fantastiska stigar är som mitt hemmagym och Amazing Trail kändes därför som en given tävling. Från Hellas och Källtorpssjön till Solsidan i Saltsjöbaden och tillbaka på, som namnet antyder, helt otroliga stigar. Till Hellasgården tar man sig på ca tjugo minuter med buss från Slussen och där öppnar sig verkligen ett paradis för löpning, cykling och swimrun.

Under hela 21 km banan följer man tekniska, slingrande stigar genom stilla tallskog, över klipphällar och längs med stilla skogssjöar. För mitt tempo på ca sex minuter per kilometer var det ungefär fem kortare partier och uppförsbackar som var så tekniska att det motiverade att man skulle gå istället för att springa, enligt min TomTom Adventure låg den brantaste lutningen på 22 procent och jag fick ihop 416 höjdmeter totalt.

Med tanke på underlaget, distansen och datumet är det verkligen en grymt bra tävling att kickstarta sommarsäsongens löparäventyr – den är tillräckligt teknisk för att du måste hålla skärpan hela tiden, den är tillräckligt lång för att du ska kunna se den som en utmaning och den går samma vecka som Midsommarafton. För mig blev det en superfin upplevelse som avslutades med sommarens försat bad från bryggorna i Hellasgården, jag hade kontroll på hela loppet och känner mig mycket nöjd med min form just nu.

Nästa steg i raketen blir en ny upplevelse i form av Bocksten Trailrun 22 km som går genom Åkulla bokskogar öster om Varberg. Eftersom min fru är från Varberg har vi gjort en del utflykter i närområdet och när jag första gången åkte genom Åkullas skogar kände jag att jag bara måste få springa här. Efter lite sökningar hittade jag ju mycket riktigt fram till tävlingen Bocksten Trailrun och jag bestämde mig direkt för att ställa upp.

Då man kommer in i de stora bokskogarna kändes det, med risk för att låta som en äkta Star Wars-nörd, som att springa på planeten Endor: omgiven av gigantiska träd med trädkronor som bildar ett smaragdgrönt tak långt, långt där uppe. Luften och ljudet blir helt annorlunda och du tänker inte ens på att du överhuvudtaget kan bli trött omgiven av en sådan energi.

Starten går nu på lördag den 1 juli och anmälan är fortfarande öppen! Om ni är i närheten kan jag verkligen rekommendera området och jag tror att tävlingen blir en sagolikt lyxig guidad tur genom skogens alla smultronställen.

Med 460 höjdmeter fördelade på 22 kilometer blir det ytterligare en viktig pusselbit på väg mot slutmålet den 5 augusti då starten för Tromsdalstind Skyrace går.

Jag kommer att återkomma med mer bilder och intryck från tävlingarna – hoppas att vi ses i spåren!

/Magnus

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.