Avsnitt 232, ultralöparen Johan Steene!

Enlight1076

“Vi flög ut tillsammans med marinens helikoptrar i deras andra våg på väg ut mot förlisningsområdet i Östersjön. Vi flög mot gryningen och plötsligt slutar vi att prata med varandra genom förnamn, jag börjar heta ‘Ytbärgaren’. Lage ropar ‘Ytbärgaren gör sig klar’ och helt plötsligt befinner man sig i en situation där jag uppfattar att jag gör exakt som man blivit upplärd och det känns helt naturligt och rätt.”

Jag gissar att Johan Steene är ett bekant namn för er som följer denna podcast – jag sträcker mig till och med så långt och säger att han är känd.

Han har varit med i Pace on Earth Podcast två gånger, i Maratonpodden en gång och det skrivs artiklar om honom både i Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter.

Det här är ju inte alltid något positivt för mig – visst det är bra med mycket material för research men man vill ju inte göra samma intervju som redan gjorts, ställa samma frågor som redan ställts.

Därför valde jag att göra en intervju som på något vis kompletterade de två fantastiska avsnitt som Pace on Earth har gjort med Johan, så om ni inte redan har lyssnat på dom så rekommenderar jag er att göra det. I ett av avsnitten grottar de ner sig ordentligt i det mytomspunna Barkley Marathons – något som vi knappt nämner i denna intervju.

Vi pratar istället väldigt mycket om krishantering och ultralöpning med den nu pågående Covid-19 pandemin som fond. Vi pratar även väldigt mycket om Johans värnplikt som ytbärgare och hur han en morgon i september 1994 väcks, kallas ut på insats och snart befinner sig i en helikopter som, via en snabb omlastning i marinbasen i Berga, möter dagens första solstrålar då de anländer till den plats där passagerarfärjan Estonia har förlist.

På plats påbörjar den värnpliktige Johan arbetet med att rädda nödställda tills helikoptern blev full och så länge som det fanns levande kvar i vattnet.

Samtalet blir väldigt annorlunda mot vad som brukar tas upp i Husky, men jag tycker att det är ett väldigt intressant samtal som jag hoppas att ni uppskattar.

Givetvis pratar vi även mycket om Johans tankar om löpning, varför det är äventyret som lockar, vilka lopp som han attraheras av och hur den världsomspännande karantänen påverkas hans tankar kring den egna löpningen. Jag bollar mina tankar med Johan om att skilja på “extrovert” och “introvert” löpning, vi pratar om hur det är att få skriva autografer och varför det är viktigt att hitta ett syfte i det du gör.

Missa som sagt inte Johans intervjuer i Pace on Earth Podcast.

Podcasten Husky spelas in i samarbete med Naturkompaniet.

Missa inte heller min intervju med Jez Bragg, Ida Nilsson, Billy White, Mimmi Kotka, Max King eller med Jonas Buud.

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone. Ni kan även lyssna på Husky direkt i Spotify.

logga

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.