Avsnitt 224, Erik Huss!

Enlight980.JPG

“Det är bara en tanke i huvudet ‘Jag är i en lavin, jag ska inte dö, jag ska inte dö’. Pappa hade precis dött, mamma är kvar – och hon skulle aldrig klara det, plus att jag hade så mycket kvar att utforska. Hjärnan bara letade för fullt i alla arkiv och plötsligt så var det som en sådan där Jackpot som bara snurrade och den här enarmade banditen i mitt huvud stannade vid en artikel i Åka Skidor som jag hade läst…”

(forsättning följer i avsnittet)

Jag träffade Erik Huss första gången genom ett gemensamt intresse i Protect Our Winters.

Sedan dess har vi ofta träffats, på events, After Works och aktiviteter med POW. Ju mer jag lärde känna honom desto tydligare blev det att jag verkligen borde göra ett avsnitt med honom – han är en person, och något av en förebild, som verkligen lyckats kombinera en akademisk karriär med sin passion för skidor och berg. Och idag är detta något som han använder för att bidra i kampen mot ett bättre klimat.

Erik är utbildad glaciolog, geograf och journalist som har jobbat i såväl Sahara som Antarktis och Norra Sápmi.

“Just det år som jag skulle börja plugga hade dom väldigt få sökanden, så när jag kom med mina usla gymnasiebetyg så tittade han bara på mig och sa ‘Ok’. Så lyfte han på högen, stoppade in min ansökan underst och sa ‘Välkommen till Geografi’. Och det där blev min smala lycka – jag hade aldrig kommit in på något annat.”

Erik är uppvuxen i Skanör, men trots de platta omgivningarna blev han tack vare en skidåkande familj redan som barn inputtad i puckelpisten med långa turskidor av trä och upplevelsen bet sig fast och gav honom ett mål i livet: att spendera det i bergen.

Vi pratar om då han gick ut gymnasiet med katastrofala betyg, då han jobbade som flyttkarl och möbelmontör för att finansiera sina sju säsonger i Chamonix. Om det gamla säsongargänget med bland annat den inte helt okände Stefan Palm, om vad som var hetaste trenderna under de första åren i Chamonix, om att springa från tulltjänstemän för att hamna i Argentière.

This slideshow requires JavaScript.

Om att skriva C-uppsatsen i Geologi om sanddyners rörelse i Nordafrika, om att leva ett liv då man skruvade bindningarna i botten och inte minst om ett omtumlande år då hans pappa gick bort och han själv var nära att omkomma i en stor lavin. Anledningen till att han överlevde lavinen – och hur han för tre år sedan knöt ihop just den säcken, kommer också upp.

Det råder inte brist på stories i avsnittet – och en av de bättre är om en incident med finsk bandvagn på Sydpolen som hade kunnat innebära slutet för Erik. Det, och mycket mer, i avsnittet.

Vi pratar även om situationen för klimatet 2020 och om hans jobb med det egna företaget Husstainability.

Missa inte heller avsnittet med Calle Lundberg, Ninis Rosqvist eller med Claes Grundsten.

Lyssna under träningspasset, ladda ned acast för Android eller iPhone. Ni kan även lyssna på Husky direkt i Spotify.

Categories: Uncategorized

1 reply »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.